Атанас Голомеев: Тази награда е признание за цяло едно поколение

Атанас Голомеев става вторият български баскетболист след Ваня Войнова, който бива удостоен с подобна чест от световната федерация.

Това е едно признание не само за мен, но и за една цяла генерация баскетболисти, каза легендата Атанас Голомеев по повод своето приемане в Залата на славата на ФИБА, предаде репортер на БГНЕС. Центърът ще бъде отличен на специална церемония в Пекин (Китай), където през лятото ще се проведе Световното първенство за мъже. Ето какво още каза той за успехите и състоянието на българския баскетбол в момента.

"Това е една награда за всички, защото показва, че сме оставили някаква следа в европейския и световен баскетбол. В индивидуален план мога да отличи няколкото ми купи за най-добър реализатор на европейски първенства - веднъж за юноши и два пъти при мъжете. Като цяло са доста", каза 71-годишният бивш национал.

"Такива бяха времената и не ме пуснаха. Човек не бива да съжалява за нищо. Отдадох повече време на българския баскетбол и националния отбор - нещо, което нямаше как да се случи, ако бях останал зад граница", допълва Голомеев за предложението от НБА на Ню Йорк Никс и по-късно за това на Барселона от 1973 г.

"У нас най-добре се чувствах в Академик, защото се усещаше свободния дух. Докато в Левски и ЦСКА нещата бяха на всяка цена, както и сега. В Академик излизахме и играехме спокойно, ставахме и шампиони, защото никой не ни натискаше. А и баскетбола е академичен спорт, но ние тотално вече го изпуснахме", коментира още легендата.

Голомеев поясни, че прякора Змея получава заради големия си апетит: "Обичах много да си хапвам на времето. Който, не можеше да изяде нещо, ми го даваше на мен. Сега гледам на него с усмивка, защото съм със затихващи функции", отбеляза софиянецът. /БГНЕС