Атанас Голомеев за родния баскетбол: Нужни са апостоли и добри правила - ВИДЕО

Атанас Голомеев засегна много от проблемите на родния баскетбол по време на днешната си пресконференция в пресклуб "България" по повод своето приемане в залата на славата на ФИБА, предаде репортер на БГНЕС. Финансирането, ясна стратегия за развитие и липсата на уредени правила са само част от причините заради, които баскетбола у нас е на това ниво.

"Вакуумът е огромен. Този преход между двете системи изигра голяма роля. Финансово закъсахме жестоко, а спорт без средства няма как да се случи. По наше време спортът беше обект на държавна политика, но сега такава няма. Бюджетът за спорт е около 90 млн. лева, като половината са от тотото. Това е заплатата на един футболист или баскетболист в НБА. Разбирам и ръководствата, и правителството, но истината е, че нашата икономика циклеше много дълго време", каза бившият център.

"На баскетбола и в спорта са нужни апостоли. Да тръгнат по детски градини, училища, университети. Да набират деца, да гледат, да отсяват най-добрите. Това се прави на места, но не е повсеместно. Сега сериозните школи се броят на пръстите на едната ръка. Големи градове като Пловдив, Русе, Видин ги няма на картата", допълни още легендата.

"Въпросът е как да вкараме децата в залите. Хората, които работят с тях останаха с мизерни заплати, нямаме специалисти. Второ, всичките ни талантливи деца още от малки ги взимат - кой в Реал Мадрид, Фенербахче, в САЩ, и няма механизми, които да ги възпрат. Там са богати и с възможности, а при нас няма как да се случи. При който е хляба и ножа, там всичко се случва. Сега у нас им се молят да играят за националния отбор", отчете още той.

"Хората, които са с възможности и могат абдикираха от спорта. Липсват регулации и добри правила. Федерацията е длъжна да осигури схема, по която да се развива спортът, а от клубовете трябва да е апостолската работа. Трябва да има определен ред кога могат играчи да излизат от чужбина, при какви условия, а в баскетбола това не съществува", заяви Голомеев.

"Везенков за мен допусна голяма грешка. Трябваше да си отиде в САЩ да учи и оттам на драфта. За мен това беше неговият път. Той щеше да се върне в Европа, ако не иска да продължи там, но трябваше да мине през тамошен колеж. В САЩ не обичат и не признават хора, които не са минали през "колидж баскетбола", включително и една легенда като Леброн Джеймс", коментира по повод Сашо Везенков.

"Погледнете в какъв шампионат играят нашите играчи и в какъв руснаци, финландци. Баскетболистите ни имат реално 2-3 сериозни мача на година, където има някакво напрежение и трябва да се раздадеш докрай. Но срещу сериозните отбори всяка минута е на живот и смърт, а ние не сме подготвени за тази работа. Везенков я го пуснали, я не от Барселона, един се контузи и няма как да стане. Тези играчи не прекарват достатъчно време заедно, за да се обиграят. Иначе показахме и срещу Франция, и срещу Русия, че можем да играем. Липсват ни лидери, които да поемат отговорността в решителния момент и да успокоят отбора. Работи се сериозно, треньорът е добър, но играчите не прекарват достатъчно време заедно. Силата на шампионата ни също е голям проблем", каза още Голомеев. /БГНЕС