Атанас Михов – една от големите фигури в българското пейзажно изкуство

„Атанас Михов остава едно от най-големите имена в пейзажната живопис. Става дума за една от най-големите фигури в българското пейзажно изкуство наред с познатите ни досега големи имена, като Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, цялата тази плеяда български живописци, някои посветени основно на пейзажа, други посветени на портрета“.

Това заяви в интервю за БГНЕС изкуствоведът д-р Людмил Веселинов.

Според него основният принос на Атанас Михов е именно по отношение на пейзажната живопис. Изложбата в галерия „Лоранъ“ показва не само цикъл специално подбрани творби от пейзажния жанр, но и творби, които представят художника като един много чувствителен, много детайлен рисувач от времето на Балканската война. Творбите му съдържан исторически свидетелства от тази важна епоха.

„Те са едни прекрасни ескизи, етюди, които разказват за неговата дейност на фронта. Те са един своеобразен документ, не само произведения на изкуството, - но и документ за историята на българската живопис“, заяви д-р Веселинов.

Атанас Михов е роден през 1879 г. и умира през 1975 г., т.е. достига почти 100-годишна възраст, а това му дава много широк периметър на работа. „Всъщност това е автор, който в началото си попада в Рисувалното училище, при едни от знаменитите чешки преподаватели Ярослав Вешин и Иван Мърквичка. Това са неговите професори, основно в ателието на Иван Мърквичка, но както той е обичал да отбелязва, духовният му баща е всъщност професор Ярослав Вешин“, заяви изкуствоведът.

В ранните творби на Михов, а дори и в по-късните, се открива онази особена четка, която е присъща на неговия духовен учител – професор Вешин. Неговото пастьозно изразяване е типично и за творчеството на Атанас Михов.

В колекцията, изложена в галерията, има картини от всички периоди, като рисунките са по-ранни. „Има разбира се и по-късни, основно от 20-те години, 30-те години. Има и една ранна маслена работа, която е живопис, има и доста късни работи. Това е автор, който през целия си период на работа няма слаби периоди, няма слаби моменти, има високи постижения. Много трудно можем да кажем, че един период не би бил интересен: напротив. Тази колекция на галерия „Лоранъ“ показва това високо майсторство, тази висока пластичност, в целия периметър на творчеството на Атанас Михов“, отбеляза д-р Людмил Веселинов.

Изложбата „Атанас Михов (1879 - 1975). Живопис и рисунки“ може да бъде видяна до 18-ти април в галерия „Контраст“. /БГНЕС