Атанас Пеканов: България може да получи близо 16 млрд. лева от европейските програми

Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските програми за новия програмен период, обяви вицепремиерът по усвояване на европейските средства Атанас Пеканов. Седем програми вече са одобрени. Пeканов и министри представиха свършеното до момента.

"За мен е важно, че тези процеси се движат, България се движи в унисон с европейските си задължения. През последните 2 месеца бяха одобрени евросредства по 7 от оперативните програми, над 14 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в идния програмен период. Тези средства ще се влеят в нашата икономика в среда на криза, трябва да оползотворим ефекта им, подобрявайки условията на живот. Това е изключително голям ресурс - 14 млрд. лв., плюс 2 млрд. Реално повече от Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства, цитиран от БНТ.

"Второ, по две програми, които са част от структурните фондове. Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. По линия на Министерството на иновациите и растежа ще осигури 600 млн. лв., по Плана за възстановяване до края на годината под формата на 4 процедури. Две процедури вече са активни и по тях се работи. Първата - Технологична модернизация, там приключи процесът по кандидатстване. 268 млн. лв. Получихме 2500 инвестиционни предложения за над 1 млрд. лв.

"Близо 450 млн. лв. са заделяни в зелената програма на България за борба с наводнения, 92 млн. лв. - насочени към действия... Усилията ще бъдат насочени към проекти за насърчаване и изпълнение на екологосъобразни мерки и инфраструктура, гарантиращи превенция от наводнения", каза Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите. /БГНЕС

Тагове: