Атанас Величков: Генерал Радев войвода

На 1 март 1919 г. членовете на Централния комитет на ВМРО Тодор Александров и Александър Протогеров изпращат Меморандум на ВМРО до Парижката мирна конференция с молба във форума да вземе участие и делегация на организацията, за да представят исканията на българското население в Македония.

Оригиналният текст на меморандума е написан на френски език и е изпратен на председателя на конференцията, френския премиер Жорж Клемансо.

В документа на ВМРО се посочва, наред с други неща:

"Господин председател,

Македонският въпрос е в основата на балканските конфликти. Те са една от причините за бедствия, сполетели всички цивилизовани народи в Европа. Всички овластени гласове досега са единодушни, че докато македонският въпрос не бъде решен по правилния начин, няма да има мир на Балканите. Това правилно решение може да се случи, ако принципите на президента Уилсън бъдат приложени на Балканите. Голямата война допринесе в известен смисъл за констатиране на българския характер на македонското население, а също и за да се видят неговите политически стремежи: всички народи, които се биха, можеха да видят това население в неговата собствена страна, дори и в най-неблагоприятните за него условия.

Македонското население иска да запази Македония неделима и по никакъв начин да не остане под властта на Сърбия и Гърция.

ВМРО, очаквайки от големия аеропаг на световната съвест справедливо решение на македонския въпрос, прибра знамената си, но разчитайки на миналото си, изпълнено с непосилна борба за самоопределението на Македония, в името на нейните жертви и в името на принципите, обявени от силите победители, моли Уважаваната конференция за мир да позволи участието на нейната делегация да представи пред нея стремежите на македонското българско население.

1 март 1919 г. Представители на ВМРО

Александър Протогеров

Тодор Александров "

Вчера, 6 октомври 2021 г. в Бърдо край Кран, на срещата на върха ЕС-Западни Балкани повече от 100 години след изпращането на този меморандум, гласът на македонските българи отново се чу, този път чрез ясното послание на българския президент генерал Румен Радев. На среща с напускащия германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, българският държавен глава заяви, че Скопие ще получи "зелена светлина" за започване на преговори за присъединяване към ЕС, ако даде ясни и обвързващи гаранции. че процесът на обезбългаряване в страната ще бъде спрян, правата на македонските българи ще бъдат зачетени и речта на омразата, насочена към България и българите, ще бъде спряна.

Случаят не се отнася само за хора с българско гражданство, но и за тези хора, които се чувстват част от българската етническа тъкан в РС Македония, но нямат български паспорти.

Радев каза това, което много македонски българи мислят и искат да стане реалност. Открит, точен и решителен, както подобава на българския генерал. Топката отдавна е в полето на РС Македония и е крайно време тя да измисли как да действа по европейски начин. Ако, разбира се, бъде намерен герой, който няма да използва мантрата, че „ако ЕС не„ събере “страните от Западните Балкани, това ще бъде използван от трети сили“.

В РС Македония се търси герой, който ще може да се сравни с генерал Радев Войвода. В противен случай страната ни рискува да стои дълго време във фоайето на ЕС със свалени обувки и разкъсани чорапи в областта на големия пръст на крака. Ако не бъде намерен герой, дълго време ще виждаме премиера на РС Македония, независимо от името му и политическата партия, как проповядва някакъв вид европеизъм, докато действа изненадан, че точно България не иска да си затваря очите за манипулациите и многото фалшиви обещания, дадени от македонската страна в София.

Казвам си, че дори непоправим оптимист, какъвто самият Заев се нарича, не можеше да очаква промяна в българската позиция, защото нямало да е изписано "български" на паметниците в цялата страна преди "фашистки окупатор". Необходими са много повече неща и Радев изясни това. На политическия елит в РС Македония му остава само да бъде разочарован и да защитава нещо, което никой не оспорва - съвременната македонска идентичност. Въображаем враг с въображаеми искания, с които така или иначе да се бори от предизборна кампания до предизборна кампания. Игра за малки точки, докато страната потъва в престъпност, корупция и анархия.

За да бъдем напълно обективни, някои от македонските българи, тези „адвокати“ на Заев по „струмишка линия“, не бяха впечатлени от силната позиция на българския президент. Те настояват, че България трябва да поддаде въпреки цялата негативна кампания, организирана от министъра на европейската интеграция Никола Димитров в европейските столици и да намери утеха в няколко неолиберални сноби от София, които страдат от свръх увереност и смятат, че са призвани да дадат последното и, най-важното, правилната дума. На "адвокатите" не им остава друг избор, освен да се "кръстят" в натиска, който се върши срещу България. Изглежда не знаят, че българските генерали са най-опасни, когато са под натиск.

В един от своите коментари нашият скъп приятел и сътрудник Владимир Перев написа, че ще дойде денят, в който Скопие ще потърси обратно бившата първа българска дипломатка Екатерина Захариева и бившия министър на отбраната на България Красимир Каракачанов. Денят, за който Перев писа, дойде вчера с всички карти на масата. Въпросът е какво ще предложи правителството в Скопие в отговор. Вече видяхме, че отговори като този, даден от министерството на външните работи за променения надгробен камък в село Клепач, не вършат работа.

Българският президент генерал Румен Радев ще остане в историята като човек, който решително защитава българщината в РС Македония. Това няма да му бъде простено от „разочарованите“, но и не трябва. Ако започнат да го хвалят, значи някъде греши.

Ще бъде ли намерен герой, който да влезе в открита битка с генерал Радев Войвода?

Не! В групата, които в момента са „разочаровани“ от него, няма герои. Има само случайно събрани хора, които в надпреварата да задоволят собственото си его са готови и безплатно да потънат в своите нихилистични кладенци.

Справедливостта вече е на хоризонта за всички, които бяха убити, затворени и малтретирани само защото отказаха да предадат своите предци. Тази истина е знамето на ротата на генерал Радев Войвода, а знамето на армия, ръководена от български генерал, никога не е пленявано. Нека това бъде напомняне за всички, които смятат, че някой ще коленичи пред тях./БГНЕС

…………

Атанас Величков, Трибуна.мк.

Категории: