Атанас Железчев: Станишев даден на главния прокурор за бездействие по отношение на „царските имоти“

Бившият министър-председател Сергей Станишев е даден на главния прокурор Сотир Цацаров за своето бездействие по отношение на „царските имоти“, докато е бил начело на правителството на тройната коалиция в периода 2005-2009 г. Това заяви за БГНЕС юристът Атанас Железчев, който е бивш депутат и заместник-председател на Народното събрание.

Железчев сподели, че е „приятно изненадан и се чувства морално удовлетворен“ от новината, че наследниците на княгиня Надежда са се отказали от горите, защото това потвърждава правотата на неговата кауза, за която се бори още от 2003 г. „От 2003 г. поддържам пред всички институции и медии тезата, че имотите, които бяха предоставени на Симеон Сакскобургготски и сестра му не са собственост на техните наследодатели, а са собственост на държавата“, заяви адвокатът.

С тази спогодба, която е постигната между наследниците на княгиня Надежда и българската държава, те по категоричен начин признават, че нямат никакви претенции по отношение на горите, за които се води делото и е подписана спогодбата. Те заявяват, че никога не са считали, че техният наследодател цар Фердинанд /1887-1918 г./ е бил собственик на тези гори. Това е не е само успех за правосъдието, но това е успех за морала на тези хора. Ние виждаме как другата част от наследниците в продължение на години се стремят да докажат, че тези гори са собственост на цар Фердинанд, а следователно и техни. Те сякоха, унищожаваха и изнасяха тези гори. Това е едно голямо престъпление спрямо българската държава“, подчерта Железчев. Според него наследниците на княгини Надежда са постъпили като истински благородници.

Железчев припомни, че още през 2003 г. е сигнализирал различните институции – от главния прокурор Никола Филчев до президента Георги Първанов – заради появилите се в медиите информации за масово изсичане на гори и изнасяне на дървения материал за Гърция.

„Писах на президента Първанов и на главния прокурор: „Защо мълчите? Кога ще се обадите? Когато бъдат изсечени горите ли?“. И въпреки това нищо не последва в полза на защита на българските интереси“, каза Железчев.

По тази причина той е подготвил законопроект за мораториум върху експлоатацията на недвижимите имот, против сечта на горите, против ипотекирането, залагането и продажбата на останалите недвижими имоти на царското семейство. Този законопроект е дал на проф. Кръстьо Петков, който по това време /2001-2005 г./ беше народен представител на левицата и е внесен в ПГ на БСП. Експертите в тяхната парламентарна група обработиха този законопроект и го внесоха в канцеларията на НС, но председателят на парламента проф. Огнян Герджиков не позволи той да бъде разгледан в зала.

„Когато изтече мандатът на правителството на Симеон Сакскобургготски и трябваше Сергей Станишев да състави правителство, дори няколко минути преди да започне гласуването на кандидатурата му за министър-председател, неговите съпартийци внесоха същия законопроект. Според мен с цел да предупредят Симеон Сакскобургготски и депутати от НДСВ как да гласуват в НС“, заяви Железчев.

Той подчерта, че по време на целия мандат като министър-председател /2005-2009 г./ Станишев нито веднъж не е внесъл този законопроект в НС и не е спрял сечта на горите.

„Тогава бях принуден чрез съветите, които давах на един от депутатите, да предизвикам създаването на анкетна комисия за проверка на имуществото на бившите царе. Неин председател беше депутатът от БСП Пламен Ранчев. Наскоро излезе негово интервю в „Капитал“, в което той казва колко го е натискал Станишев комисията да вземе становище в полза на Симеон Сакскобургготски. Ранчев не се е подал на натиска“, отбеляза Атанас Железчев.

„Следователно Станишев е имал двулично становище по казуса царски имоти. Той внася законопроекта, когато е бил в опозиция, а когато е начело на управлението той не предприема нищо. Станишев не само, че нищо не предприема, но дава възможност на хората на Симеон Сакскобургготски да унищожават тези гори и да извличат облага. В резултат на това бездействие на Станишев, на неговия министър на земеделието и горите бяха причинени огромни вреди на българската държава. Това не може да бъде оставане без последствия, без да се потърси наказателна отговорност“, подчерта Железчев.

В тази връзка той е депозирал в канцеларията на главния прокурор сигнал, в който е изложил фактите, представил всички документи, които Сергей Станишев и неговите хора са внасяли в НС за мораториума и след това не са предприемали нищо. Представил е също така и интервюто на Пламен Ранчев, от което се разбира за натиска, който е упражняван върху него, за да бъде образувана прокурорска преписка и да се потърси наказателна отговорност на Станишев и на неговия министър на земеделието и горите за вредите, които са причинени на българската държава.

Железчев заяви, че по делото за горите е направена икономическа експертиза, от която става ясно какви гори са изсечени, колко дървен материал е изнесен и от тези данни може да се види каква е вредата, за която трябва да отговаря Станишев и неговият министър на земеделието и горите.

„Изпратих това предложение и до Корнелия Нинова в навечерието на конгреса на БСП, който се състоя преди няколко седмици, за да информира делегатите за това поведение на Станишев и да преценят делегатите дали има въобще място в тяхната партия такъв човек с такова поведение и дали трябва да бъде издиган за кандидат за евродепутат. Моето мнение, че такъв човек с такова поведение не може да представлява България и нейните интереси в Европейския парламент“, категоричен е Атанас Железчев. /БГНЕС