Атанасова: Да се говори за политики и приоритети, но без поставяне на ултиматуми

Ако искаме да решаваме важните теми за българските граждани - инфлация, доходи и бюджет, трябва да започнем конструктивни разговори за съставяне на правителство. Това каза в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Тя отново заяви, че не е важно с кой мандат ще бъде съставен кабинет, а да се говори за политики и приоритети, но без поставяне на ултиматуми и условия между политическите сили.

Десислава Атанасова коментира и темата, свързана с действията на МВР по ограничаване на мигрантския поток. Заради серията от събития, които се случиха на българо-турската граница и във вътрешността на страната и все по-честите атаки на групи с мигранти, от ГЕРБ-СДС предлагат законодателна инициатива за промяна в Наказателния кодекс. Надяват се през тази седмица в комисията по правни въпроси да се обсъдят текстовете, които се отнасят до завишаване на санкциите в случай на трафик на мигранти. Това касае не само границата с Турция, но и на Европа и ако не обединим усилия, то тогава Шенгенското пространство изглежда все по-далечно, каза още Десислава Атанасова. Тя изрази и надежда политическото противопоставяне да не вземе превес за пореден път и независимо кой е вносител, промените в НК да бъдат разгледани в най-бърз порядък, за да има държавата отчетлив отговор на мигрантската криза.

Десислава Атанасова засегна и темата за промените в Изборния кодекс. Тя е категорична, че направените отстъпки за Обществения съвет, район "Чужбина" и заявленията за гласуване зад граница, остават, за да има конструктивен дебат, но от ГЕРБ искат да се даде възможност гражданите да избират по какъв начин да гласуват. Според нея, четиричасовият дебат за заглавието на един законопроект е сериозна загуба на парламентарно време и допълни, че един пленарен ден в НС струва около 200 хиляди лева, които се плащат от българските граждани. /БГНЕС