Атанасова: ГЕРБ ще положат усилия докрай да има правителство

Очаквам другите партии да осъзнаят, че без диалог не е възможно решение. Отново заявявам, че изборът на председател на НС не е заложен като избор за бъдещо коалиционно мнозинство. Този избор беше възможен, защото системните партии проявиха разум.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след срещата с Контактната група, предаде репортер на БГНЕС.

По време на разговорите участваха представителите на Контактната група Росен Плевнелиев и Соломон Паси, а от ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова, Томислав Дончев и Даниел Митов. Срещата продължи около час и половина.

Атанасова заяви, че с представителите на Контактната група президентът Росен Плевнелиев и Соломон Паси са обсъдили „темите на България“, включително и през измеренията на законодателния процес и дали ще има НС през следващите месеци, дали ще има редовно правителство.
ГЕРБ-СДС ще положат усилия докрай, за да има правителство. Надявам се, че през следващите часове и дни другите парламентарни сили ще преосмислят своята позиция. Стана ясно, че трябва да се търсят решения и те да почиват на разума. Ситуацията е изключително тежка. Никой от българските граждани не очаква от нас политическото его да вземе връх. Отговорността към всички хора изисква това“, категорична е Десислава Атанасова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че се наблюдава се еволюция сред политическите партии към по-голяма отговорност.

„Надявам се това да продължи. Ако е възможно формирането на мнозинство, това трябва да е на база сходство на цели и принципи. Не трябва да има аритметично мнозинство. Подобно правителство е безпомощно. Видяхме го при предходното“, каза Дончев.

„На Соломон Паси, като министър, му се е налагало да преговаря със севернокорейски диктатор. Нека си представим, че лидерите на политическите формации в България ще се държат по-разумно и да разберат, че процесът в една демокрация е най-важно. За нас е важно институционалността да не се чупи. Вече по конкретните политики трябва да има обсъждане и тези разговори трябва да се случат”, заяви Даниел Митов.
Той обясни, че партиите заявяват много неща преди да имат своята официална позиция. “Нека да вярваме, че ще има балансираност и разум, защото залогът е голям - той е българската политическата система и българските граждани да инат ясен хоризонт за излизане от кризите”, посочи заместник-председателят на ГЕРБ.
„Ние като хора, занимаващи се с политика сме длъжни да сме оптимисти, да сме последователни, да имаме ясен подход, да предлагаме решения и разговор на останалите хора. Избирателите така са дали своя вот, така че сами не можем да управляваме. Вчера разума надделя, избрахме председател на НС, надяваме се и сега да надделее”, коментира още Митов.

Благодарим за конструктивния подход. Ние разговаряме за всички и сме отворени към всички. Търсим решенията, които работят. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.
Той посочи, че от ПГ ГЕРБ-СДС са изразили ясна подкрепа за работещо правителство в какъвто и формат да бъде то, тъй като те са гъвкави и във всеки възможен формат и биха дали всичко от себе си, за да може България да има правителство.
„Ние виждаме много по-голямо поле на съгласие, отколкото се заявява. Чрез формалните и неформалните срещи с политическите групи ние ще се опитаме да постигнем съгласие и в края на разговорите да излезем с един проект на декларация на 48-то НС, която да предложим на народните представители, които да се фокусират по приоритетите и решенията, в които ние сме намерили пресечни точки”, каза президентът Плевнелиев.
„Минахме през законите за Плана за възстановяване и устойчивост, членството на страната ни в Еврозоната. Днес е необходима силна политическа воля, за да не се окажем в периферията и оттам нататък да дадем тежки жертви от геополитическа гледна точка, което да се отрази на бедност и разрушаване на институциите”, заяви Плевнелиев и продължи: Говорихме за ефективни мерки за борба с корупцията и постигнахме съгласие по една тема от ПВУ, като например всеки договор, всеки анекс, всяко плащане, всяка обществена поръчка да бъде публикувана на сайта и да бъде публична. “Корупцията се бори, когато има прозрачност и прогнозируемост. Правителството няма какво да крие, когато се управлява народната пара”, коментира още Плевнелиев.
“Ще се опитаме да стигнем до консенсус с другите парламентарни сили за това как гражданското общество да се зареди със сили, с цялата информация, която е необходима и да има ефективен контрол. Говорихме още за геополитиката, ролята на Русия, за инициативата на правителството на САЩ, която я намираме за стратегическа, т.н. “Законопроект заем-наем”, който помогна на всяка една държава да повиши отбранителните си способности и да се интегрират с демократичния, свободен заем”, подчерта още Росен Плевнелиев.
Той обяви, че с „ГЕРБ-СДС са постигнали консенсус в рамките на 6 месеца с конституционен дебат и формати включително с Венецианската комисия, гражданското общество и с експертите в държавата да де стигне в рамките на 1 година за конституционна промяна свързана с правна реформа, което най-после да осигури справедливо правораздаване“
Той още веднъж подчерта, че от Контактната група говорят с всички, включително и тези, които отказаха. Плевнелиев съобщи, че докато са се водили разговорите с ГЕРБ е пристигнало писмо от „Демократична България“. „Получихме писмен отказ от тях, не сме изненадани. Но оставаме в контакт с всички, включително и тези, които ни отказаха“, каза той. /БГНЕС