Атанасова към Радев: Ще върнем мандата. Отговорността сега е ваша и на родилите се от вашия юмрук

Няма нужда от допълнителни консултации с ПГ на ГЕРБ – когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в началото на вторите консултации при президента Румен Радев. От своя страна президентът отвърна, че това е облекчение за него, предаде репортер на БГНЕС.

Още в началото на разговорите, които са с цел да се изчерпат всички възможности за формиране на редовно правителство в рамките на 46 Народно събрание, Радев и Атанасова размениха остри реплики.

Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиция и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят бъдещето на страната, каза президентът. Радев поиска ГЕРБ-СДС да му посочи как виждат формулата за съставяне на редовен кабинет.

Мястото на темата за актуализация на бюджета е в парламента. ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, добави Атанасова и продължи: Макар че месеци преди това т.нар. партии на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното. Преди година също имахме COVID криза, г-н президент, също се справяхме с редица предизвикателства. Надявам се, че мигрантската вълна не е забравена, а правителството на ГЕРБ се справи и с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхна отговорност, а на ваша, г-н президент. Тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада, заяви Атанасова.

Как се справихте с COVID-кризата си личи по това, че хиляди българи загубиха живота си по време на вълните, които вие уж управлявахте. Умираха по линейки и стълби на болниците, контрира президентът Радев. Той добави, че ГЕРБ са получили оценката от гражданите на последните избори.

Не се меся какво точно да се актуализира и как. Актуализация трябва да има, ако ние искаме и сме отговорни, най-вече вие като български народни представители, следващото правителство да може да управлява тази криза и тя да не бъде отново на гърба на българските граждани, заяви още Румен Радев. /БГНЕС