Атанасова: Как да имам доверие на човек, който излъга всички граждани, но имаме уважение към избирателите им

Да не забравяме че ПП-ДБ са 7 партии, които участват и 77 сдружения, надявам се, че това допитване до техните органи няма да продължи безкрайно дълго. Разговори с другите партии трябва да стартират на лидерско ниво. Това отлагане през последната седмица, търсене на аргументи с това, че някой някъде е на посещение, с това, че кандидатът за премиер на вторите не може да вземе елементарно решение за среща с евентуалните бъдещи свои партньори, е тотално неприемливо. Това заяви пред бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.


За съжаление колегите от ПП не разбраха, че дори в политиката има някакви правила, те не са толкова сложни, те са елементарни. Беше обидна демонстрацията на унизително отношение към кандидата за премиер Мария Габриел. Всички останали ПГ не се явиха с лидерите си, но заявиха и отговориха на срещата с подобаващо внимание, за да чуят нейните първи 10 приоритета, каза Атанасова. Габриел дълго време пребивава в европейската политика, тя има ясна биография, тя винаги е демонстрирала своите ценности, ориентация, подчерта Атанасова. Петков не разбира, че доверието е въпрос за тези 2 г., в които той като служебен министър, Асен Василев и всички останали колеги злоупотребиха с доверието и на българските граждани. Петков като свидетел разпореди да арестуват Борисов. Ако Борисов му е простил, аз все още не мога да преглътна този акт, каза Атанасова.

Как да имам доверие на човек, който излъга всички български граждани. Имаме уважение към българските граждани, които са гласували за тази коалиция. Наясно сме, че гражданите с вота си не определиха кой ще управлява със 121, те казаха няколко пъти не може да има правителство с една политическа сила. Въпросът за доверие обаче е ключов и той стои между двете ПГ, каза Атанасова.

Ние не се отричаме от заявленията си и решенията си и неслучайно част от нашето отношение към тяхната ПГ е, че приехме джентълменско споразумение, което си дадохме сметка че е противоконституционно, но и тогава и сега всички споразумения между двете групи важаха, подчерта Атанасова.

Попитана чии е Иван Гешев, Атанасова отговори, че

Гешев не е предмет, за да е нечий, „той е главен прокурор вследствие на избор на ВСС“. Този въпрос пред нас не стои изобщо, може да поканите всички от пленума на ВСС, тези, които са гласували. Ние не носим отговорността за решение на двама от членовете на ВСС, за това, че искат оставката на Гешев. Има независимост на съдебната власт. Няма представа какви решения ще вземат и са взели, който и да е от членовете на ВСС. /БГНЕС