Атанасова: "Лукойл" е имал готовност още вчера да премине към изцяло неруски петрол

Десислава Атанасова и Делян Добрев от ГЕРБ напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността, предаде репортер на БГНЕС.


"Считаме за абсолютно безпредметно нашето участие, защото всичките ни опасения, които през тези месеци изразявахме, днес за пореден път от докладите на службите се потвърдиха", заяви Атанасова.

По думите й е станало ясно, че "Лукойл" е имал готовност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, който да обработва, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента се преработва единствено и само в огромен процент руски петрол.

"Стана ясно и че има възможност за доставки извън Руската федерация и извън този руски петрол. В този смисъл за нас няма изненада и за нас няма смисъл да продължаваме този импровизиран Съвет по сигурността, който потвърждава всичко, което ние говорихме през последната година и половина", категорична е Атанасова, като подчерта, че се печели от гърба на българските граждани. Тя уточни, че единственото разумно нещо е парламентът да вземе решение по внесения от Добрев и Пеевски законопроект.

Атанасова коментира и че е станало ясно, че финансовото министерство в лицето на Агенция "Митници" е контролирало доставките на преработена продукция.


Делян Добрев също подчерта, че не в три дневен срок, а още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт с намален капацитет на работа на "Нефтохим", който е достатъчен да задоволи страната с горива. Той добави, че повече от 50% от произведените горива на "Лукойл" са изнасяни в целия свят.

"Включително има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е крайната им дестинация", каза още Добрев, определяйки го като нещо изключително скандално. Той посочи, че всички проблеми и нарушаването на европейското и на българското законодателство ще приключат ако дерогацията отпадне в 3-дневен срок.

"Сега въпросът е има ли синхрон между партиите, които гласуваха против отпадане на дерогацията, и "Лукойл", тъй като виждаме, че "Лукойл" действа според това какво гласуват", каза още Добрев и припомни, че в Комисията по енергетика против гласуваха "БСП", "Възраждане", ПП, което според него не е изненадващо. Като изненадващо той определи решението на ДБ, които гласуваха "въздържал се", което по думите му се брои като "против". /БГНЕС