Атанасова: Радев да насрочи предсрочни избори още в понеделник

Ако в понеделник мандатът не бъде върнат от Корнелия Нинова изпълнен, президентът Румен Радев трябва незабавно да насрочи избори. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът за нейния коментар е изтекъл видеозапис, от който става ясно, че преговорите за съставянето на кабинет се бавят умишлено, за да се насрочат избори за средата на октомври. С това се ангажира лидерът на БСП Корнелия Нинова, което според Атанасова и ГЕРБ е грубо погазване на конституцията и правата на президента, който трябва да обяви датата за вота. Днес стана ясно, че БСП смята да държи мандата до 15 август, а Радев предаде на Корнелия Нинова и Георги Свиленски мандата на 18 юли.


Атанасова заяви, че партиите в четворната коалиция, която след излизането на ИТН, е станала тройна лъжат българите още от деня, в който са взели третия мандат, че ще съставят правителство. „От записа научаваме, че те участват в разговорите само с информационна цел и ще поддържат словесна еквилибристика“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Според Нинова и Иванов изборите трябва да са на 16 октомври. Това е категорично противоконституционно изказване. Затова призоваваме президентът, че ако до понеделник мандатът не е върнат до 17.00 часа с министър-председател, президентът по най-бързия начин да издава указ за предсрочни парламентарни избори. В противен случай тази еквилибристика ще продължава. Това бавене заради някакви неясни причини, има ясна конституционна процедура. Конституцията беше многократно газена от тези хора, надявам се, че президентът и неговият екип, юридически съветници ще имат съвсем ясно и категорично решение по този казус“, подчерта Атанасова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че се намираме не просто в политическа криза, а се намираме в политическо безвремие, във вакуум.Кирил Петков хем е министър-председател, хем вече не е съвсем. Нинова се опитва де вербува някого за премиер, но не е ясно дали намеренията ѝ са искрени. Прилича на ситуацията, в който един работник не прави нищо, докато шефът му отсъства и когато идва започва трескаво да работи. Този запис разкрива какво се крие зад паравана с малки щамповани котенца“, каза той.
Според него най-тъжното е не това, което го има в записа, а това което отсъства в него.
„Нямаше нито един загрижен коментар за идеологически различия между партиите. Не чух спор за външна политика, а те имат несъвместими различия. Не чух нищо за борба с корупцията, която е топ приоритет на тази коалиция. Чух за бухалки. Мен щеше да ме вълнува как щеше да се изпълни бюджетът. Щеше да ме интересува дали ще имаме газ за есента, откъде да бъде намерен и на каква цена. Как ще бъде укротена инфлацията, която бърка в джоба на всеки българин. Такова нещо не чух в записа. Чух за министерства, за пари, за бухалка. Това е тъжно“, заяви Дончев и добави:
„Раздали са ви безплатни билети за театър. Само че в залата е задушно и актьорите са некадърни. В същото време, докато вие сте на театър, ви грабят домовете. Това се случва в момента. 7 или 8 месец чувам, че ни управлява анти-ГЕРБ коалиция. Това не е коалиция с фундамент анти-ГЕРБ. Това е коалиция против българите“, подчерта той.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че днес е станало ясно на всички, че „Демократична България“ и ПП не могат да бъдат определени като десни партии, защото са подкрепили бъдещият председател на КПКОНПИ да не бъде проверяван за принадлежност към службите на комунистическа България. „Това доказва, че тези две формации нямат нищо общо с българската десница. Когато се прегърнеш с Корнелия Нинова и Румен Радев е ясно, че ставаш като тях“, каза той.
Митов заяви, че от изтеклия запис става ясно, че коалиционните партньори са наясно, че превръщат институцията, която трябва да се бори с корупцията, в тяхна собствена бухалка.„Вярвайки в собствената си пропаганда са решила да изградят собствена бухалка. Искат да бъдат част от механизма, който държи и размахва тази бухалка. Това ли са хората, които ще правят съдебна реформа“, попита Митов и обеща да информира чуждите дипломати у нас.

В записа от срещата на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с Джемкорп, която се проведе днес в зала Запад на НС и в която участват депутати от „Демократична България“, стана ясно, че Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриват какви са целите на Закона за КПКОНПИ. Христо Иванов открито говори за парламентарно крило в „Продължаваме промяната“ на Лена Бориславова. Той признава, че другото крило в ПП, не това на Лена Бориславова, са на мнение, че Законът за КПКОНПИ трябва да бъде ревизиран сериозно. Според него Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е съобщил, че ще гласуват след избирането на правителството, „защото искат да са сигурни, че ако, вие си направите бухалка, ние ще се в коалиция, която ще управлява тази бухалка“.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер. /БГНЕС