Атанасова: Ще бъдем знаеща и можеща опозиция на ляволибералното управление

ГЕРБ ще бъде опозиция на ляволибералното управление. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на консултациите при президента, предаде репортер на БГНЕС.

„Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година най-силно по отношение на симпатизантите на ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата формация е втората, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща опозиция. Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояване на демокрацията и спазване на конституцията“, каза Атанасова.

„Обещавам ви, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, те ще получат такава помощ и съвет. Освен това, всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена. Не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление трябва да има силна опозиция“, подчерта Атанасова.

„Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка за служебното правителство. То не можа да отговори на българските граждани по отношение на няколко кризи“, категорична е тя.

Веднага след приключване на консултациите представителите на ГЕРБ-СДС направиха и изявление пред чакащите ги медии.

Няма да подкрепим ляво-либерално правителство на четирите партии, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Атанасова още веднъж подчерта, че са обърнали внимание на президента, че ГЕРБ не споделят неговата положителна оценка за работата на двете служебни правителства.

Кризите са се задълбочили, а не са се разрешили. Обърнахме внимание на президента за случая от тази сутрин – за посегателство над медия. Репресиите спрямо наши и на други политически партии симпатизанти бяха очевидни, посочи Атанасова.

Предстои да видим поредната оценка, за мен не е смешно да се нахлува в домове на симпатизанти на партии, да се нахлува в университети, да се нахлува в медии. Тези теми обсъдихме с президента. Всяка институция трябва да има становище как да се гарантират правата на българските граждани, както и свободата на словото, заяви председателят на ПГ на втората политическа сила.

В отговор на въпрос на медия, Атанасова каза, че всички намерения, които имат представителите на по думите ѝ ляво либералната коалиция, първо те трябва да обсъдят. Ние ще ги обсъдим, когато добият качеството на законопроекти, заяви тя.

Запитана дали ГЕРБ ще подкрепят, ако се приеме достъпът до парламента да бъде само със зелен сертификат, Атанасова каза, че това би означавало всички да спазват правилата.

Нашата ПГ в цялост има „Зелен сертификат”, някои от нашите депутати са ваксинирани с трета бустерна доза. За нас е важно да пазим себе си и вас, обърна се Атанасова към журналистите. Въпросът ще залегне като точка на предстоящия във вторник Председателски съвет.

Според Даниел Митов заявките за управление в момента показват, че новата коалиция ще променя реалността.

Не е много ясно каква ще е структурата на кабинета, когато стане ясна структурата и имената, ще разберете, че тази коалиция на е четворна, а петорна с участието на президента, посочи той.

Бойко Рашков не ни притеснява заради самите нас, а заради безумията, които са едно ехо от миналото, коментира още Митов оставането на настоящия служебен вътрешен министър в редовния кабинет.

Не съм чувал предложения за отмяна на ветото спрямо Северна Македония. Всичко зависи от това да си пазим националния интерес. Ако националният интерес е запазен, тогава – да. Само че аз не виждам в момента условия за това, заключи Митов. /БГНЕС