Атанасова: Това НС е изчерпано, резонно е да има избори октомври

Считаме, че доверието към 47 НС е изчерпано. Резонно е изборите да са в началато на октомври. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Тя заяви, че ГЕРБ са категорични, че трябва да се проведат предсрочни избори.
„Категорично няма промяна в нашата позиция. Считаме, че доверието към 47 НС е изчерпано. Ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Не може да се намери формула за подкрепа каквато и да е в рамките на този парламент. Ежедневната агония, че няма кворум за заседания на парламента, няма парламентарна подкрепа, е съвсем очевидна. В този смисъл всяко бавене на парламентарната и конституционната процедура е напълно безсмислено“, подчерта Атанасова.
Зависи изцяло от парламентарните групи дали ще успеят да бъдат приети важните закони, сподели Атанасова. Тя подчерта, че неведнъж е призовавала в режим на диалог на Председателски съвет да се изготвят спешно законодателни предложения, които да бъдат обсъдени в пленарна зала и че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи адекватните законопроекти от дневния ред. Атанасова е категорична, че това не е подкрепа за правителството, а за важните теми за страната и българските граждани. „Отново апелирам, ако има спешни закони, те да бъдат внесени и обсъдени, и да са част от дневния ред”, каза тя.
По думите на Десислава Атанасова нито една от възможните парламентарни групи, на които ще бъде връчен третият мандат не е заявила, че иска да разговаря с ГЕРБ-СДС, но уточни, че и те също нямат желание за разговори с тях. „Предполагам, че до края на юли или началото на август тези консултации биха продължили между ПГ за съставяне на правителство”, заяви тя и подчерта, че също като президента счита, че в началото на октомври е резонно да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.
Томислав Дончев пък подчерта, че когато става въпрос за всички закони, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, темата не е дали парламентът ще ги гласува, а дали правителството ще ги напише. „Голяма част от тях не са разработени даже, така че призивът ми е да се работи по текстовете”, призова той, тъй като по думите му само четири от 22 закона са на вниманието на НС. Дончев е категоричен, че трябва да има ясно разделение на ролите и дори да бъдат приети спешните законопроекти, те не биха подкрепили, което и да е правителство, при което отиде третият мандат. „Не е честно опозицията да бъде малко управляваща”, смята той и определи вариантът за подкрепа като лицемерие и предателство.
Дончев обаче не изключва вариантът да бъде съставено правителство с третия мандат.
„Утре има заседание на Комисия по конституционни правни въпроси, извънредно, посветена изцяло на Изборния кодекс, няколко пъти отменяно и променяно, докато не се стигне до неговото насрочване в 14 часа утре”, съобщи Атанасова и сподели, че има доклад, който ГЕРБ-СДС ще настояват да стане обект на дебат в пленарна зала. /БГНЕС