Атентаторът в Нова Зеландия е бил в България

28-годишният австралиец Брентън Тарант, който извърши нападенията в новозеландски джамии, е посетил исторически места в България през 2018 година. Няма данни за терористична дейност и връзки у нас. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща с премиера, предаде репортер на БГНЕС.

Нашите спецчасти са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова зеландия, ОАЕ и балканските държави. Цацаров разкри, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 година. Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна, Хърватска. В периода 9-15 ноември 2018 година е влязъл в България през Летище София с полет от Дубай. На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца. „Осъждаме всеки такъв акт и не желаем нападението в Нова Зеландия да бъде свързано с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света”, коментира външният министър Екатерина Захариева. От своя страна главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че главната задача е да се установи дали Тарант е имал контакти с български граждани или такива, които са го съпровождали. „Предстои тази вечер да получим допълнителна информация с оглед на личността на извършителите и да извършим проверка дали и те също са пребивавали на територията на България. Но това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия“, допълни Маринов. Премиерът Борисов свика на спешна среща в Министерски съвет всички ръководители на българските служби за сигурност заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при който загинаха 49 души и над 20 бяха ранени. По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

Нападателят е изписал автомата и боеприпасите си с дати на исторически събития и имена на личности, свързани с историята, включително и българската. Всички те са свързани с войни между християни и мюсюлмани. Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Посочени са боевете при Шипка и при Булаир от 1913 г., където българска войска побеждава турска дивизия. Има и множество надписи на сръбски и немски език. Има и множество надписи на сръбски и немски език. Преди да открие стрелбата атентаторът публикува свой манифест в Туитър. Неговото заглавие е “Великата замяна” и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нарече терористичния акт „един от най-черните дни в историята на страната”. /БГНЕС