Атидже Алиева за украинското зърно: Трябват общи европейски мерки, които да са работещи

Виждаме затрудненията на земеделските производители в България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия. Със сигурност трябва да има общи европейски мерки, които да са работещи. Призовахме за това. В пленарна зала видяхме и солидарността на останалите държави членки към този проблем, тоест не сме сами. Ако 5 държави сме засегнати, то останалите 22 показаха подкрепа и солидарност, показаха желание за намиране на работещи решения на този проблем. Това заяви Атидже Алиева – Вели (ААВ), евродепутат ДПС/Обнови Европа в предаването „Брюксел 1“ с водещ Милена Милотинова.


Тя разговаря с Алиева-Вели и Асим Адемов, евродепутат ГЕРБ/ЕНП по въпроса със забраната до 5 юни на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Асим Адемов заяви, че в ЕП са гласували решение, с което удължават с още една година безмитния внос на украински стоки в ЕС. „Аз в лично качество не подкрепих това решение и не защото не съм солидарен с Украйна. Напротив, аз и моите колеги винаги сме били солидарни с Украйна и ѝ помагаме доколкото можем да се справи в тази трудна ситуация. Както сме солидарни с Украйна обаче, така трябва да бъдем солидарни и с наши земеделски производители. Оказа се, че този безмитен внос и тези коридори на солидарността не действат така, както са замислени и вместо тези продукти да стигат до тези потребители, които имат наистина нужда, тук визираме например Северна Африка, където наистина имат нужда от украинското зърно, се оказа, че тези продукти остават в европейските страни и то най-вече в страните, които са на първа линия“, каза Адемов.

Тук ще си позволя да критикувам и нашата страна. Явно не можем да осигурим контрол по тези коридори и позволяваме това зърно и тези продукти да остават в нашата страна и по този начин се получава неравнопоставеност между украинските стоки и нашите. Тези стоки не се обмитяват, а ние като член на ЕС изпълняваме изискванията на Съюза, които са изключително високи и в един момент нашата продукция се оказва много по-скъпа от тяхната и залежава, подчерта той.

Алиева-Вели каза, че е важно това решение да е на европейско ниво и да важи за всички, защото примерът с 5-те държави, които бяха оставени сами да се справят в продължение на повече от година с този безмитен внос, е показателен. В случая липсваха европейски решения. Те дойдоха впоследствие с приемането на този регламент. Да, той не важи за вече сключени договори, но освен това трябва да отворим темата още по-широко, защото са засегнати секторите мляко, месо, мед, плодове и зеленчуци. Те не са включени в регламента, каза тя.

Последният ми въпрос към комисаря беше дали ще има адекватно подпомагане към засегнатите земеделци. Визирам и всички сектори, които изброих, защото тази помощ от 100 млн. евро, която комисията обяви, е крайно недостатъчна за преодоляване на тези последствия. За съжаление обаче отговор не получих.

Не съм запозната с методиката, по която Комисията разпределя тези финансови пакети, поясни Алиева-Вели.

Оттук нататък след краткосрочните мерки, които трябва спешно да се приемат на европейско ниво, трябва да отворим дебата какво правим с обща селскостопанска политика, с единния пазар, когато Украйна ще се присъедини към ЕС. В момента стоките от Украйна имат достъп до европейския пазар и се очаква Украйна да стане член на ЕС. Оттук нататък стои все по-сериозно темата за реформите на обща селскостопанска политика, защото в момента директните плащания се получават на площ. Украйна ще бъде държавата с най-голяма площ, т.е. голяма част от пакета по обща селскостопанска политика, ако се запази настоящата система на плащанията, ще бъде насочена към Украйна. Така че стоят много сериозни теми с тежки реформи и дебати преди това по тях, защото е важно да решим след тези спешни мерки какво ще правим и накъде ще тръгнем. Тук отново искам да подчертая, че за съжаление българските земеделци продължават да бъдат ощетявани от ЕС и да получават най-ниските директни плащания, подчерта Алиева-Вели. /БГНЕС