Атина и Лондон преговарят успешно за обмен на културни ценности

Атина и Лондон са близо до споразумение за връщане на част от мраморни скулптури от Британския музей в Партенона. Позовавайки се на запознати с въпроса лица, които отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като сделката не е финализирана, Агенция Блумбърг съобщи, че споразумението предвижда част от мраморните скулптури да бъдат изпращани в Атина на ротационен принцип в продължение на няколко години.

Споразумението ще сложи край на битката за древните съкровища, която се води от 1800 г.

Други части ще бъдат предоставени на лондонския музей в замяна, а Великобритания може дори да получи репродукции на статуите от Партенона.

Според тези източници всяко споразумение може да бъде подобно на постигнатото миналата година, при което Гърция си върна 161 антични съкровища от нюйоркския музей "Метрополитън". В тази сделка, която включва и културна институция от Делауеър, мраморните скулптури, събрани от американски милионер, постепенно ще бъдат върнати в Гърция, след като бъдат представени в Метрополитън, а други произведения ще пътуват в обратна посока, в рамките на продължителен процес, който ще продължи между 2023 и 2048 г.

Скулптурите са взети от храма Партенон на Акропола в Атина от лорд Елджин, британски пратеник в Османската империя, в началото на XIX в. и са пренесени във Великобритания.

През последните десетилетия гръцките правителства увеличиха натиска за връщането им./БГНЕС

Атина / Гърция