Атина подкрепи ресторантьорите с 330 млн. евро

Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на обща стойност 330 милиона евро за закупуване на суровини, когато отвори отново, заяви премиерът Кириакос Мицотакис след среща с министри и представители на сектора.

Кафенетата, баровете и ресторантите ще бъдат финансирани чрез Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на ЕС 2021-2027, очакваща одобрение от Европейската комисия, и ще бъде помогнато на тези фирми да закупят доставки през първите два или три месеца от възобновяването на работа, поясни той.

Хиляди фирми - включително за първи път франчайзи - ще получат безвъзмездно увеличение на капитала до 100 000 евро, съобщава "Keep Talking Greece".

„Секторът вече е получил близо 1 милиард евро финансиране“, каза Мицотакис, като поне 65 000 от 77 000 бизнеса в този сектор са се възползвали от заеми за подкрепа. В допълнение, „от 410 000 работници в сектора, близо 260 000, чиито договори са били преустановени, са възстановени от правителството със 720 милиона евро, които допълват заплатите им“.

Премиерът призна, че правителството все още не е готово да предложи дата за отваряне, но разбира, че "хората имат голяма нужда да излизат на открито, да си прекарват добре, да ядат и да пият по едно питие."

По време на петмесечното блокиране в страната секторът извършва доставки по домовете, но не е разрешено да се настаняват клиенти.

„Не очакваме да покрием загубите с плана, който обявихме днес“, каза Мицотакис, „тъй като всички сектори и бизнес на гръцката икономика са претърпели загуби. Но ние сме тук, за да осигурим оборотни средства за закупуване на консумативи“.

Според гръцкия статистически орган (ELSTAT) секторът на заведенията е претърпял загуби от 2,28 млрд. евро през 2020 г. или 37,7% в сравнение с 2019 г. /БГНЕС