Атина се тревожи за съдбата на Белери - етнически грък, избран за кмет на Химара в Южна Албания

Атина е обезпокоена, че Фреди Белери, етническият грък, който беше избран за кмет на Химара в Южна Албания на общинските избори на 14 май (но не му беше позволено да положи клетва, тъй като два дни по-рано беше арестуван за предполагаемо купуване на гласове), може да загуби мястото си вследствие на триковете, които правителството на Еди Рама разигра през последните три месеца.

Съобщава се, че албанският министър-председател е дал задкулисни уверения на Гърция веднага след вторите избори в Гърция в края на юни, че "случаят с Белери ще бъде уреден". Днес се разбира, че той може би е блъфирал, за да спечели време, така че трите месеца на предварителното задържане да изтекат и процесът да премине в следващата фаза, която е автоматичното дисквалифициране на Белери от кметския пост. Според албанския общински кодекс кметът е длъжен да има адрес на пребиваване в границите на своята община. Сегашният адрес на Белери е този на затвора във Вльора, където той е задържан, както предвижда законът за всеки затворник след изтичане на тримесечния срок на задържане.

"Технически трите месеца изтичат в неделя, 20 август", заяви юридически източник. Вследствие на това от понеделник албанското Министерство на вътрешните работи може да твърди, че Белери не може да положи клетва, тъй като не живее в границите на своята община и може автоматично да бъде отстранен от длъжност.

Затвърждаването на позицията на Атина се прояви миналата седмица с демонстрацията в подкрепа на Белери, в която участваха кметовете на Атина Костас Бакоянис и на Солун Константинос Зервас, съгласувано с кабинета на министър-председателя и Министерството на външните работи. Този ход имаше за цел да изпрати на Рама послание, че Гърция няма да приеме подобни схеми, без да повдигне въпроси за качеството на демокрацията в Албания. "Демокрацията не може да бъде вкарана в затвор", заяви Бакоянис на митинга в центъра на Химара, намеквайки, че Гърция ще осъди Албания пред европейските институции и ще повлияе негативно на предстоящия доклад за Балканите, който се очаква през октомври.

Заместник-председателят на Европейската комисия за защита на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, който участва в демонстрацията чрез предварително записано видеопослание, заяви, че "този въпрос не може и не трябва да се превръща в бариера, в стена пред европейските стремежи на страната и на албанския народ". Посланието беше прието от Тирана, но не е сигурно, че Рама ще промени позицията си.

В Атина с въпроса се занимават държавните министри Макис Воридис и Ставрос Папаставру. По-специално Воридис е проучил задълбочено историята на етническото напрежение между двете общности, като е разговарял и с адвокатите, защитаващи Белери. Според тях избраният кмет (и бивш председател на етническата гръцка организация "Омоноя") е задържан въз основа на очевидно слабо и необосновано обвинение. Твърди се, че неговият помощник Пантелис Кокавесис, който също е арестуван в същия ден, се е опитал преди изборите да купи подкрепата на 14 избиратели за по 50 евро. Няма доказателства, а само твърдение, че сделката се е състояла в тоалетната на мястото за срещи. "В сравнение с вас дори [турският президент Реджеп Тайип] Ердоган е шампион по демокрация", заяви неотдавна Белери от затвора, обръщайки се към Рама./БГНЕС

Атина / Гърция