Атина замрази три меморандума с РСМ заради нарушение на Договора от Преспа

Гърция замразява сътрудничеството си с РС Македония, защото последната не спазва Договора от Преспа, който е от ключово значение за евроатлантическата интеграция на страната, предаде БГНЕС.

Атина призова премиера на Северна Македония да изпълни изцяло споразумението от Преспа за името на страната във всички контексти, включително международни спортни събития. Вестник „Катимерини” съобщава, че Гърция отлага планираната парламентарна ратификация през юли на три меморандума за сътрудничество, подписани между двете страни, до септември и може би до по-късно.

Атина отговори на туит на Зоран Заев, в който премиерът на Северна Македония спомена националния отбор по футбол на страната си, който участва в Европейското първенство 2020, като „Македония“, като пропусна прилагателното „Северна“.

„Изискваме пълното прилагане на споразумението от Преспа и неговия дух и призоваваме г-н Заев да се въздържа от риторика на разделението, особено по такъв деликатен въпрос като футбола“, заяви говорителят на правителството Аристотелия Пелони.

„Във всеки случай добросъвестното прилагане на споразумението е един от критериите за присъединяване на страната към Европейския съюз“, отбеляза тя.

Съобщава се, че меморандумът за сътрудничество е отложен, за да може Заев да разбере, че има някои задължения, които не може да пренебрегне.

Друга индикация за втвърдяващата се позиция на правителството към греховете на Северна Македония по отношение на сделката за името е решението на Пелони да напомни на репортерите какви са разногласията на Нова демокрация със споразумението от Преспа, подписано от предишното правителство на СИРИЗА през 2018 г.

По-конкретно, тя каза, че основните възражения на управляващата партия са по въпросите на езика и идентичността, които в последно време често излизат на преден план.

Правителството ясно заяви намерението си, че иска да приложи споразумението, въпреки първоначалното противопоставяне от страна на Нова демокрация.

Но от друга страна също така ясно дава да се разбере, че няма да си затваря очите за това, което смята за смесени сигнали, идващи от Скопие относно намеренията му да изпълни изцяло споразумението.

Посещавайки мача в понеделник между Северна Македония и Холандия в Амстердам, Заев написа в Tуитър: „Днес от стадиона в Амстердам предлагам силната си подкрепа на македонския национален отбор по футбол.“ /БГНЕС