Атлантически съвет: България да не подценява хибридната война, водена от Русия

България незабавно трябва да се присъедини към Центъра за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки. За това настояват от Атлантическия съвет на България /АСБ/.

„Намесата в избори е само един от инструментите на хибридната война. Това Русия го прави и ще продължи да го използва като начин, за да поставя на власт удобни за нея хора.

Важното е доколко държавата ни е устойчива против хибридни заплахи“, заявяват от АСБ.

От там припомнят, че през 2017 г. в Хелзинки беше създаден Център за противодействие на хибридни заплахи (https://www.hybridcoe.fi/), в който в момента членуват 28 държави от НАТО и/или ЕС.

„Прави впечатление, че България не е сред страните-участници. За почти четири години българското правителство явно не е счело за необходимо България да се присъедини към тази международна структура, която подпомага страните да обменят опит и така да изградят способности и устойчивост против хибридните въздействия“, отбелязват от Атлантическия съвет.

Те предупреждават, че ако така продължаваме, един ден България ще "блести" със своето отсъствие, като ще стане единствената държава от НАТО и ЕС, която е избрала да не участва в тази структура.

"Завиден" статус на самонадеяна, небрежна или вече превзета отвътре държава, за която, по всичко личи, хибридната война като феномен изобщо не съществува... В тази връзка е и нашето питане към министър-председателя в оставка: Защо България все още не се е присъединила към Центъра за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки?“.

АСБ за втори път от началото на мандата на това Народно събрание е отправило призив към депутатите да зададат въпрос и да изискат отговор от изпълнителната власт. Този път към премиера.

„На първия ни въпрос за протокола по air policing с Румъния вече получихме отговор, благодарение на своевременната намеса на народния представител г-н Велизар Шаламанов“, добавят от АСБ. /БГНЕС