Атлантици: НС да защити родното небе, сигурността е най-важният приоритет

Атлантическият съвет на България /АСБ/ призовава Народното събрание да гласува българо-румънската споразумение за Air Policing, която е критично важно за националната сигурност и защита на родното небе в условията на нарастваща несигурност заради действията на Русия в Черноморския регион.

АСБ изразява своето удовлетворение от днешното решение на Народното събрание да включи в своята Програма за работа през тази последна работна седмица, с оставащи пленарни заседания на 5 и 7 май, разглеждане на Законопроект за ратифициране на Протокол за изменение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing, внесен от Министерския съвет на 29 април“, се казва в позицията на АСБ.

Благодарение на положените усилия от Атлантическия съвет на България, документите по ратификацията на този важен за опазване на въздушното ни пространство Протокол беше внесен навреме от Министерството на отбраната в Министерския съвет на Република България, където бе приоритетно разгледан, гласуван и спешно изпратен за ратификация към Народното събрание на 29.04.2021 г.

„Въпреки че до вчера този законопроект не фигурираше в проекта за програма на Народното събрание, след активната позиция на Атлантическия съвет на България на 4 май, популяризирана от националноотговорните медии в България, днес този законопроект бе включен в Програмата след гласуване от депутатите“, се посочва в позицията.

От АСБ изразяват своята загриженост, че в програмата на парламента фигурират общо 13 точки за разглеждане, а петък ще бъде последният пленарен ден на 45-то Народно събрание, след като днес стана ясно, че то ще бъде разпуснато на 11 май с указ на президента.

Призоваваме народните представители да пренаредят дневния ред на Народното събрание, за да може най-късно в петък, 7 май, този законопроект да бъде гласуван в едно заседание на две четения, както позволява Правилникът за дейността му при извънредни и спешни обстоятелства.

С този закон българското небе ще бъде надеждно защитено в момент, когато Руската федерация заплашва мира и стабилността в Черноморския регион и умишлено приземява българската авиация, чрез неизпълнение на договорите за ремонт на българските бойни самолети МиГ-29. По отношението към този законопроект ще съдим кои народни представители в този критичен момент са национално отговорни“, подчертават от Атлантическия съвет на България. /БГНЕС