Атлантици: Има ли сред любимите фирми на МО от списъка „Магнитски“

Има ли сред тези "определени фирми", с които се е работило "приоритетно", такива, които са свързани с някое от вече санкционираните лица по закона "Магнитски"? Това питане отправиха към служебния министър на отбраната Георги Панайотов от Атлантическия съвет на България /АСБ/.

„Специално питаме за това кой точно сега изпълнява поръчки за подготовката на инфраструктурата за новите самолети F-16!? За целта за три години се предвиждат засега поне 300 (триста) милиона лева. На кого и колко е платено към днешна дата?“, питат още атлантиците.

АСБ е категоричен, че МО дължи пълна прозрачност кои са фирмите, какво им е възложено и колко и как им е платено.

„В противен случай, изнесената на днешния брифинг информация можем да приемем, в най-добрия случай, като фонов шум около предстоящите избори“, подчертават от Атлантическия съвет.

Министърът на отбраната Георги Панайотов обяви, че военното ни ведомство е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. „Над 90% от поръчките са възлагани по директен начин. Не е извършена пазарна проверка и не е направено пазарно проучване, а поръчките са били възлагани директно на фири“, каза той.

Другият констатиран проблем е 100% авансово предплащане. „Това означава, че МО е кредитирало частни фирми с бюджетни средства“, заяви министърът. /БГНЕС