Атлантици: Путин нанесе пореден удар върху Балканите

Владимир Путин нанесе пореден удар върху добросъседството и разбирателството на Балканите. Разделяй и владей! Вечното оръжие на тираните. Вече е напълно ясно, че Кремъл целенасочено, планирано и последователно се стреми да се увеличава разломът в отношенията между Република България и Република Северна Македония.

Това се казва в позиция на Атлантическия съвет на България (АСБ), след като по-рано днес руското посолство в Скопие отправи свое специално послание, цитирайки публикация на Владимир Путин в Туитър, в която той заявява: „Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя”. Последва и втора публикация, на която от АСБ също отговарят:

„На 24 май Кремъл лукаво и преднамерено изпрати в България премерено послание, чрез посланика си Елеонора Митрофанова, което имаше за цел да се хареса на българските граждани. Целта е да помогне и на проруските политически кръгове, предвид предстоящите избори за Народно събрание. И най-вече да не създава проблеми на президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство”, казват още от АСБ, припомняйки видеообръщението на Митрофанова, в което тя заявява, че "Извън всякакви съмнения е ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура, тя е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Димитрий Лихачов пише: "България е дала на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, обогатил е нашия език, вдъхнал му е нравствената сила и способност да възвисява мисли, понятия и представи“.

„Звучи прекалено честно и почтено от руска страна, за да е вярно. И все пак, изявлението на руския посланик е факт. Факт е обаче, че Кремъл днес се обърна едновременно и към Скопие. При това с коренно различно послание”, казват атлантиците, припомняйки поста в Туитър.

„Това абсолютно невярно твърдение Путин употребява за втори път след 24 май 2017 г. Тогава за първи път го използва при посещението в Москва на македонския президент Георги Иванов.

Видно е, че и в двата случая Путин използва израза "македонските земи" не като географско понятие, а като символ на македонска държавност.

Във второ послание, пак от 24 май 2021 г., руското посолство в Република Северна Македония продължи с наглостта си, написвайки в Туитър:

"Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския".

С това изявление Кремъл на практика заяви, че не само съществува "македонски език", но че той е с древни корени. И че той се е развивал благодарение на делото на светите братя Кирил и Методий, а не благодарение на пъклените планове на Московския комунистически интернационал и кървавите дела на югославските комунисти след 1944 г. Това означава, че според Кремъл, "македонският език" е стар и самостоятелен славянски език, а не диалектна форма на българския език, говорена от местните жители на територията на географската област Македония до 1945 г., когато в точен ден и час той е кодифициран.

Ето така от Кремъл се поддържа жив "македонизма" и се разпалва национализма в Скопие.

Какви исторически факти, каква историческа комисия?!

Путин е над тези неща. Целта му е съвсем друга. Република Северна Македония да гледа предимно и най-вече към Москва, а не към Брюксел.

С други думи, Скопие да последва примера на Сърбия.

А пък ако случайно България "клекне" и даде безусловно съгласие Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, при този вариант целта на Кремъл е чрез нея да вкара в Брюксел раздори и разногласия. И така Република Северна Македония да се превърне в "бомбата", която да взриви единството и солидаростта в ЕС. Кремъл ще може тогава да я "задейства" в подходящ за него момент, след като "адската машина" е заложена на "правилното място".

При втория вариант кремълският дявол пак ще бъде отново доволен, защото ще е отредил на Република Северна Македония ролята на "малкото камъче, което обръща голямата кола", ако тази млада държава бъде допусната в ЕС в този ѝ неподготвен за членство вид и със старата си комунистическо-националистическа, "македонистка" идеология.

Това, което се случи на 24 май 2021 г. не е просто поредна руска провокация. Това е системна руска хибридна операция.

С днешната двойна игра на Кремъл с поздравленията към София и Скопие съвсем падна маската и се показаха дяволските червени очи и рогата на Лукавия.

Днес отново Кремъл на дело и на думи доказа, че именно той подклажда огъня в "казана" на неразбирателството между нашите два народа и две суверенни държави.

Москва веднъж завинаги трябва да бъде прогонена от Балканите, за да има мир, приятелство и сътрудничество между народите!

Няма друго спасение!”, заявяват в позицията си от Атлантическия съвет на България. /БГНЕС