Атлантици: Властите в Скопие са отговорни за забавянето за ЕС

Атлантическият съвет на България /АСБ/ винаги е заявявал, че проблемът със забавянето на започването на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС е в действие на неговия политически елит и разрешаването на проблема е само в Скопие.

"Дано македонските граждани осъзнаят, че пътят по който ги водят техните политици е тотално сгрешен. Не може чрез клеветене на съседна държава, чрез шантаж и упражняване на натиск, България да бъде принудена да се съгласи, че Северна Македония е готова за започване на преговори с ЕС", се казва в позицията на АСБ.

"Страната ни има ясна позиция по въпроса, подкрепена с приети документи от българското Народно събрание. Позицията на държавата ни се ползва с над 85% подкрепа от българските граждани. Крайно време е македонското общество да направи сериозна преоценка на позициите си, да се отърси от илюзиите, да отхвърли лъжите и да покаже европейско поведение. Ако не желае да направи това, то не бива да пречи на Албания да започне преговори за присъединяване, като бъде отделена от РС Македония в преговорния процес", заявяват българските атлантици.

Атлантическият съвет на България продължава да подкрепя желанието на РС Македония да стане член на ЕС, но само когато е готова за това. На този етап РС Македония все още е далеч от това условие и подкрепяме позицията на отговорните български държавни институции, да не се дава съгласие за започване на преговори за присъединяване на РС Македония към ЕС, подчертават от АСБ. /БГНЕС

Тагове: