„Атонската светиня“ представиха в Благоевград

Дървен кръст, произведение на църковната миниатюрна дърворезба, позната като „Атонската светиня“ бе изложен днес в Регионалния исторически музей в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Той е съхраняван във фонда на РИМ-Перник, собственост е на свещеник от гр. Брезник, на него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет, с повече от 100 фигури.

Размерите са му 23.5 х 15 х 3.5 см. Кръстът най-вероятно е изработен в някой от Светогорските манастири, от кипарисово дърво е, датиран е към края на XVI – началото на XVII век.

„Върху кръста са представени 20 сцени от Стария и Новия завет, той е двулицев. Като сцени има и странично в дебелината на кръстните рамена. Интересното е, че при толкова малки размери – висок е 23 см – на вертикалното рамо, а хоризонталното е дълго 15 см, са представени повече от 100 фигури в цял ръст, а ако броим и тези, които само се виждат – да речем, само част от лицата, те наброяват повече от 200“, каза Миглена Карамфилова, уредник в РИМ-Перник.

Според нея кръстът е изключително изящна изработка, работен с много фини инструменти.

„Тази датировка представят професорите – Милена Генова и Пенка Желева, дългогодишен уредник в пернишкия музей. Основават се на предимно многофигурните композиции, плътно подредените фигури, липсата на всякаква архитектурна среда, която се среща само при сцените Благовещение и Светение Господне. Въз основа на това те поставят своята датировка и като стил на изработка към някои от светогорските манастири, без да може да се каже точно кой“, добави Карамфилова.

Кръстът се нарича напрестолен, тъй като е поставен на престола в олтара, там, където се извършва богослужението, близо до Евангелието.

„Всеки един екземпляр, останал до наши дни, е от изключително значение, тъй като трудно се запазват подобни реликви. Уникален е и заради начина си на изработка. Всеки такъв предмет носи своята история и носи нещо от този, който го е изработил.

Други подобни кръстове има. Най-близките до този са един кръст по тип и датировка, запазен в Рилския манастир и един в московския Кремъл, който дори се счита, че произхождат от едно ателие заедно с пернишкия кръст.

Кръстът е бил притежание на един свещеник, който е служил в град Брезник, казвал се е Асен Пенчев и е родом от Бургас, но съпругата му е от Брезник.

Не знаем как точно е попаднал в него, но самият той разказвал малко за този кръст. Казвал, че е изработен от гръцки монах, който след изработването ослепял. След неговата смърт започнала разпра между неговите синове кой точно да вземе кръста. И за да прекрати това съпругата му го предала в музея в Перник.

От двете страни на кръста са разположени сцените Рождество и Разпятие Христово, като те са централни и са по-големи като размери. Още са представени Възнесение, Преображение, Възкресение Христово, Благовещение, Срететение“, завърши уредникът в пернишкия Регионален музей. /БГНЕС