ATP разследва обвиненията в домашно насилие срещу Зверев

Шефовете от ATP тура заявиха, че са започнали разследване по обвиненията в домашно насилие срещу олимпийския шампион Александър Зверев, отправени от бившата му приятелка.

Миналата година, бившата състезателка при юношите Олга Шарипова обвини световния номер 4 от Германия във физическо и емоционално насилие – твърдения, които бяха отхвърлени от Зверев. Повече подробности около твърденията й бяха публикувани в история от онлайн списанието Slate през август, което предизвика 24-годишния тенисист да излезе с изявление, в което „категорично“ отрича да е насилвал Шарипова.

Александър Зверев.

Той започна и законови процедури. Едно от обвиненията се отнасяше до случай на насилие по време на Мастърса в Шанхай през 2019. ATP, управляващото звено за професионалните турнири при мъжет, сподели, че е започнала разследване. „В момента тече вътрешно разследване относно обвиненията срещу Александър Зверев на турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай през 2019. Мъжката тенис асоциация категорично порицава всякаква форма на насилие или тормоз и ще разследва подобни обвинения, свързани с поведение на турнир от календара“, се казва в изявлението на ATP.

Обвиненията, повдигнати срещу Александър Зверев, са сериозни и ние имаме отговорност да ги адресираме. Надяваме се нашето разследване да ни позволи да утвърдим фактите и да вземем решение за подходящи действия след това. Разбираме, че Зверев приветства нашето разследване и приемаме, че е отрекъл всички обвинения. Ще следим и допълнителните законови процедури след предварителната заповед, придобита от Зверев в германските съдилища“, заяви изпълнителният директор на ATP Масимо Калвели.

Мъжката тенис асоциация в момента няма политика за домашното насилие за разлика от други спортове, но обяви в понеделник, че независим доклад за опазване, който включва няколко препоръки, е бил завършен. Докладът ще бъде проучен и ще бъде изградена стратегия за опазване, свързана с всички форми на тормоз, включително домашно насилие. /БГНЕС