Auf Wiedersehen, Ангела! Незабравими моменти на Меркел

Повече от 16 години след като беше назначена за първата жена канцлер на Германия, Ангела Меркел си осигури място в учебниците по история.

В Германия бившият канцлер има заслуга за повишаването на авторитета и влиянието на страната, като почти наполовина намали безработицата. Меркел постигна напредък в насърчаването на възобновяемите енергийни източници, но беше критикувана и за твърде бавните си действия по отношение на изменението на климата.

В международен план 16-те години на нейния мандат бяха белязани от множество кризи - от мигрантския наплив към Европа през 2015-2016 г. до последната пандемия от COVID-19.

Меркел работи, за да скрепи един разединен Европейски съюз, на фона на трайна популярност в чужбина като модел за подражание за жените. Политикът от ХДС е работила заедно с четирима френски президенти, петима британски премиери и осем италиански премиери.

Но германската "Мути" ще бъде запомнена и с няколко незабравими и вирусни моменти - от празненствата ѝ на Световното първенство по футбол през 2010 г. до характерния ѝ жест с ръка във формата на ромб.

Евронюз обръща внимание на няколко от най-ярките и забавни прояви на отишлия си от властта канцлер.

Кой би могъл да забрави запомнящата се размяна на реплики от януари 2007 г. между руския президент Владимир Путин и Меркел, когато стоически изглеждащата Меркел не трепна, когато кучето на Путин се приближи да я подуши?

Смята се, че това е умишлена провокация от страна на руския президент, тъй като Меркел се страхува от кучета.

След като е работила с четирима американски президенти, тя имаше напрегнати отношения и с Доналд Тръмп, както мнозина забелязаха през 2017 г., когато на първата им среща във Вашингтон репортерите трябваше да им напомнят да се ръкуват.

Редица други размени на реплики и инциденти също станаха популярни през последните години, като например когато възрастна французойка я обърка с Брижит Макрон, съпругата на френския президент Еманюел Макрон.

Бившият германски канцлер също така беше видяна да се смее заедно с бившия министър-председател на Обединеното кралство Тереза Мей, когато двете носеха якета в сходни цветове по време на напрегнатите преговори за Брекзит във Франция.

Стоикът Меркел никога не е била от хората, които правят шоу, но не и когато се опитваше да нахрани австралийски папагал лори в парк за птици. Той я клъвна по пръста, а реакцията ѝ си заслужава да се гледа нееднократно.

67-годишната Меркел все още не е разкрила никакви бъдещи планове, но по-рано тази година заяви, че ще си вземе нужното време за "четене и сън" и "след това ще види „къде ще се появи". /БГНЕС