Авариите със „Северен поток 1 и 2“: Риск от екологична катастрофа и съмнения за саботаж

Няколко европейски държави се заеха днес да разследват необясними течове в два руски газопровода, минаващи под Балтийско море близо до Швеция и Дания - инфраструктура, която е в основата на енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Морската администрация на Швеция издаде предупреждение за два теча в газопровода "Северен поток 1", малко след като бе открит теч в близкия газопровод "Северен поток 2", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски мили.

"Морската повърхност е пълна с метан, което означава, че има повишен риск от експлозии в района", заяви ръководителят на Датската агенция по енергетика Кристофър Ботцау.

И двата тръбопровода са огнища на ескалиращата енергийна война между Европа и Москва, която разтърси големите западни икономики и доведе до рязко покачване на цените на газа.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, но и двата все още са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко усилие за стартиране или рестартиране на търговска експлоатация на двата газопровода, съобщи агенция Ройтерс.

От "Газпром" отказаха коментар.

Операторът на тръбопроводите Nord Stream AG заяви, че повредите на трите тръбопровода на "Северен поток" в рамките на един ден са безпрецедентни и към момента е невъзможно да се определи срокът за възстановяване на газопреносната инфраструктура.

Москва е „изключително обезпокоена от тези новини“ и "трябва да има разследвания по случаите".

„Очевидно е, че има някакво нарушение на тръбите, а относно причината за това не бива да се изключи какъвто и да било вариант, докато не станат ясни резултатите от разследванията”, каза говорителят на Кремъл Димитрий Песков.

Според източници на германския вестник „Тагесшпигел”, причината за падналото налягане по газопроводите може да е саботаж. Министерството на икономиката и защитата на климата на Германия съобщи на свой ред, че засега причината за това не е установена и няма информация къде конкретно има теч. Според германския регулатор няма никакви последици от падналото налягане в тръбопроводите за сигурността на доставките.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен също заяви, че е "трудно да си представим, че изтичането на газ от "Северен поток" е "случайно"

Междувременно въоръжените сили на Дания публикуваха видеоклип, на който се вижда как мехурчетата излизат на повърхността на Балтийско море над "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

"Най-големият теч разпространява мехури с диаметър от 1 километър. Най-малкият създава кръг с диаметър около 200 метра", пишат военните в изявление, придружаващо снимки на течовете край датския остров Борнхолм.

Също така сеизмографи са отчели трусове в деня на течовете.

Сеизмографът на датския остров Борнхолм два пъти регистрира пикове, представляващи земни трусове в понеделник, деня, в който газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" претърпяха драматични спадове в налягането, съобщи германският център за геоложки изследвания GFZ.

Европейски политици и експерти по сигурността изказаха предположение, че спукването на тръбопровода край Борнхолм може да е причинено от саботаж. От GFZ отказаха да дадат отговор на въпроса дали регистрираните трусове биха могли да са резултат от експлозия.

"Имаше рязък скок, а след това шум", заяви говорителят на GFZ Йозеф Зенс. "Не можем да кажем дали това би могло да бъде изтичане на газ."

От своя страна сеизмолозите в Дания и Швеция регистрираха мощни взривове в районите на изтичане на газ от "Северен поток", съобщи шведският Национален сеизмологичен център (SNSN) към университета в Упсала пред обществената телевизия SVT.

"Няма никакво съмнение, че това са били експлозии", заяви пред SVT сеизмологът от SNSN Бьорн Лунд.

САЩ изрази готовност да окаже подкрепа за справянето с течовете. /БГНЕС