Август ще ни посрещне с две суперлуни

Август ще ни почерпи не с едно, а с две фантастични лунни изяви, като луната е най-близо до земята, което води до две суперлуни, съобщи Си Ен Ен.

Първата от суперлуните ще достигне своя връх днес, като лунните наблюдатели в Европа, Обединеното кралство, Африка и Близкия изток ще могат да видят кълбото, което свети най-пълно в нощното небе на разстояние от около 357 530 километра от Земята, според изчисления от пенсионирания астроном на НАСА Фред Еспенак.

Това първо пълнолуние се нарича още „луната на есетровите риби“, тъй като се случва в такова време на годината, когато местното население е открило, че големите сладководни риби се ловят лесно в Големите езера, пише в Алманаха на стария фермер.

Второ пълнолуние ще може да се наблюзава на 30 август в най-близката точка до нашата планета тази година, на около 357 344 километра, което го прави неуловима синя супер луна.

Сините луни са пълнолуния, които се случват за втори път в един месец.

Трябва да се отбележи, че сините луни всъщност не са сини. Името идва от поговорка от ΧVI век, обозначаваща рядко събитие - веднъж на синя луна (once in a blue moon). /БГНЕС