Авиокомпании съдят Нидерландия за съкращаване на полетите на летище „Схипхол“

Водещи авиокомпании, сред които KLM, Delta и EasyJet, заявиха, че ще сезира съда заради плановете на нидерландското правителство да ограничи полетите на летище „Схипхол“ в Амстердам по екологични причини.

През юни Нидерландия съобщи, че до 2024 г. ще намали броя на полетите на летище "Схипхол" до 440 000 годишно, в сравнение с 500 000 преди въвеждането на ковид-ограниченията, за да намали шумовото замърсяване и емисиите.

Авиокомпаниите, заедно с TUI и Corendon, предприемат правни действия, "за да запазят чрез летище „Схипхол“эвръзката на Нидерландия с останалия свят ", се казва в изявление на KLM.

Те обвиниха нидерландското правителство, че нарушава местното законодателство, законодателството на ЕС и международното право с "неразбираемото" решение и че пренебрегва усилията им да бъдат по-екологични.

"Тъй като изглежда, че правителството не чува нашия призив, за съжаление се оказваме принудени да предприемем правни действия", заяви главният изпълнителен директор на KLM Марян Ринтел.

На нидерландския национален превозвач и неговите дъщерни дружества се падат около 60% от въздушния трафик на „Схипхол“ - един от най-натоварените европейски хъбове.

Базираната в САЩ Delta заяви, че "категорично възразява" срещу ограниченията на „Схипхол“, а британската EasyJet определи хода на нидерландското правителство като "произволен".

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) заяви, че също ще предприеме правни действия във връзка с "унищожаващия работните места враждебен подход към авиацията".

"Опасният прецедент, който този незаконен подход създава, не оставя друг избор, освен да го оспорим в съда", заяви ръководителят на IATA Уили Уолш.

Полетите на летище „Схипхол“ вече бяха ограничени през изминалата година поради сериозния недостиг на персонал след пандемията, което предизвика огромни опашки, загуба на багаж и отмяна на полети.

Тогава, обаче, нидерландското правителство заяви, че до ноември 2023 г. ще ограничи полетите до 460 000 годишно и до 440 000 през следващата година.

Като аргумент бе изтъкнато, че "дава приоритет на шумовото замърсяване", но призна, че "изпраща трудно послание към авиационния сектор".

Жителите на района около "Схипхол", който е гъсто населена зона, редовно се оплакват от шумовото натоварване на летището и изразяват загриженост относно въздействието на авиацията върху тяхното здраве, природа и климат. /БГНЕС

Амстердам / Нидерландия