Явор Гърдев: Моята оставка също е депозирана

Моята оставка също е депозирана. Но тя има срок на падеж – денят, след премиерата на представлението „Великденско вино”.

Това заяви пред бТВ режисьорът Явор Гърдев в коментар за скандала в народния театър „Иван Вазов” между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева, довел до оставката на драматурга Захари Карабашлиев.

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

В момента има токсична работна среда и тя трябва да бъде преодоляна, каза Явор Гърдев, подчертавайки мотива за своята оставка.

Според него решение на ситуацията има и то може да бъде намерено в израза на личен жест от страна на Велислава Кръстева – оставка, и от страна на Александър Морфов – извинение.

Според него скандалът в Народния театър има системно измерение и е необходимо да се рационализира защо той се случва.

В момента е много важен наративът за театъра – по какъв начин е представян в публичните очи. Това е много важен въпрос. В контекста на такъв политически живот много силно влияние имат хората, които предават разказа и представят пред обществото какво е Народният театър, коментира Гърдев.

В никакъв случай не бих сравнявал творческия отдел с PR отдела, уточни Гърдев и каза по адрес на шефа на връзки с обществеността на първата сцена: Един акт на солидарност и на подкрепа би бил едно нейно евентуално доброволно оттегляне.

Велислава Кръстева към Морфов: Кой си ти? Къде са ти очите – скрити зад тъмни очила?

Театърът тръгва в добра посока, каза още Явор Гърдев, подчертавайки увеличаването на заплатите на актьорите. За да се запази това нещо, трябва да има пълна легитимност, за да продължи. Ако никой не отстъпва, това не е добре за театъра, смята режисьорът.

Снимката с Доган (на дългогодишния PR на почетния председател на ДПС и бивш депутат Велислава Кръстева – бел. ред.) създаде напрежение, а увеличените заплати е нещо друго. Едното няма нищо общо с другото, каза още Явор Гърдев. /БГНЕС