Явор Гечев: Всичко до края на 2022г. е изплатено, няма загуби

„Оценяваме насоките по предложенията, които са дадени от комисията по земеделието. Ние сме заявили желанието си за промени, с които да се промени стратегическият план. Имаме текуща готовност по това, разглеждаме вашите предложения, ще изчакваме становища на работните групи, но ние също казваме, че намираме аномалии в определени мерки по плана“. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на изслушване от Комисията по земеделие, предаде репортер на БГНЕС.

Земеделският министър уточни, че министерството няма толкова време за генерални реформи, защото в рамките на януари месец трябва да се свършат много неща. „Всичко до края на 2022г. всички средства бяха изплатени, както и по двете програми през изминалата година няма никакви загуби. Продължаваме да работим, очаква се максимално бързо да се създаде и управляващ орган, за чиито функции ще ви запозная веднага щом бъде създаден“, обясни още Гечев, след което подчерта, че официалното становище, което самият той е представил в Брюксел е, че европейската помощ трябва да продължи и то да бъде до края на годината и поясни, че вариантите са тя да продължи до началото на лятото или до края на 2023г. Относно закона за горите министърът заяви, че той трябва да се пипа много внимателно.

„Сигурност, електронни регистри са много важни, но плюс това ние имаме тежък недостиг на еколози. Работим по справяне с този недостатък, както и за конструктивно сътрудничество с министерството на екологията. Трябва и промени в законодателството относно различните видове биомаса, констатирали сме нередностите, имаме текстове, но на този етап се въздържаме от законодателна инициатива“, поясни още Явор Гечев. „Има поет ангажимент от предишното правителство към ЕК и Еврозоната, където държавните горски предприятия да не бъдат вече държавни. Ние първоначално се обявихме против. Работим по различни хипотези, имаме различни анализи, продължаваме да работим, но според нас трябва да се запази приемственост и ние сме консервативни към такъв тип промени, няма как да се предприемат промени без участието на НС“. От днес има съветник в МЗм, който е шеф на Гранична полиция, относно гарантиране на по-голяма сигурност. В Капитан Андреево ако се промени нещо там няма да е от съществуващия служебен кабинет. Ние отворихме нова лаборатория, пускаме процедура по лаборатория и то изчистена, така че всичко, което обещахме го правим. Турската държава заявява, че и заради Украйна ще се увеличи натискът, работим и по екшън план за допълнителни мощности. Разширява се капацитетът и разкриването на повече лаборатории, само по това се работи, няма други политически промени и няма и да има от нашето правителство относно Капитан Андреево“, подчерта още земеделският министър. „Работим и по темата за напояването, мисля, че трябва скоро да се обявят обществени поръчки и да се пристъпи към действие“, заяви още Гечев, след което даде думата на експерт от МЗ. „В средата на 2022 г. обявихме нова процедура за обществена поръчка относно напоителните системи, в която постъпиха 26 проекта, 22 от които същите като през 2021 г, така че новите кандидати са само 4, сега тече процедура по избор“, уточни експертът.

„Относно препаратите имаше предложения за това слънчогледът да бъде под растителна защита, но компетентният орган, в който участват служители от различни институции, не е взел решение за такава дерогация, до сега под такава дерогация е царевицата“, уточни заместник- министър Крум Неделков.

Албена Върбанова от ДБ предложи да се свика заседание на комисията с участието на браншовите организации, които да бъдат подбрани след публично обсъждане. Земеделската комисия прие първо от МС да се подберат браншови организации след обществено обсъждане и тогава да се свика заседание с тяхно участие. /БГНЕС

Тагове: