Австралия и Китай провеждат преговори в областта на отбраната

Китай и Австралия проведоха разговори в областта на отбраната, посветени на въпроси на регионалната сигурност, съобщиха официални лица.

Ричард Марлес, вицепремиер и министър на отбраната на Австралия

Австралийски представители на отбраната са приели екип от Народноосвободителната армия (КНОА) за обсъжданията в Канбера, заяви говорител на австралийската отбрана, цитиран от АФП.

Разговорите са последният знак, че Китай и Австралия подобряват дипломатическите си отношения, въпреки разширяващото се влияние на Китай в Тихия океан.

На 13 март Пекин предупреди Австралия, Великобритания и Съединените щати, че вървят по "път на грешки и опасности" след обявяването на дългосрочна сделка за оборудването на Австралия с ядрени подводници, въоръжени с крилати ракети.

Австралия планира да закупи до пет американски атомни подводници, след което да конструира нов собствен модел със западни технологии.

Сделката предизвика дебати относно цената - стотици милиарди долари за три десетилетия. Стратегията включва и тясно обвързване на австралийската отбрана със САЩ и Великобритания.

Лейбъристкото лявоцентристко правителство на Австралия обаче работи за възстановяване на отношенията с Китай, откакто дойде на власт.

Министърът на отбраната Ричард Марлес, който миналата година два пъти разговаря с китайския генерал Вей Фънхе в рамките на регионални срещи, заяви, че е доволен от възобновяването на "нормалния диалог". Той отказа да даде повече подробности за дискусиите.

Разговорите от тази седмица са проведени в професионална атмосфера, според австралийците. Това е първата официална среща на служители по отбраната на двете страни от 2019 г. насам.

През 2020 г. Китай преустанови дипломатическите срещи на високо равнище и наложи високи мита върху ключови австралийски експортни стоки като ечемик, говеждо месо и вино в разгара на ожесточения спор с бившето консервативно правителство. /БГНЕС

Канбера / Австралия