Австралия маха „AstraZeneca“ от ваксинационния план

Австралия ще премахне ваксината „Vaxzevria“ от британско-шведската компания „AstraZeneca“ до края на 2021 г., съобщава ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен.

Според него ваксината „AstraZeneca“ ще бъде постепенно премахнато от националната програма за ваксинация и ще бъде прекратено в Австралия, тъй като употребата му е забранена за хора под 60-годишна възраст поради странични ефекти. „Всички, които все още отговарят на условията за ваксината AstraZeneca, ще я получат до четвъртото тримесечие на тази година и повече продукти на „Pfizer“ и „Moderna“ ще бъдат добавени към националната програма“, каза Фруен в онлайн брифинг пред репортери.

Ръководителят на централата отбеляза още, че от октомври 2021 г. властите планират ежеседмично да инжектират до 2,3 милиона души с лекарството на американската компания „Pfizer“, разработено съвместно с германската „BioNTech“. Очаква се ваксината от американската компания „Moderna“ да започне да пристига в Австралия през втората половина на септември, а между 87 000 и 125 000 австралийци ще я получават всяка седмица през октомври.

От началото на разпространението на новия коронавирус в Австралия са идентифицирани малко повече от 30 хиляди случая на инфекция, 910 пациенти са починали. През март 2020 г. властите на страната затвориха границите си за влизане и излизане и въведоха строги санитарни ограничения, които бяха отменени през юли миналата година. Държавната граница на Австралия остава затворена по решение на правителството на страната.

На 22 февруари 2021 г. в Австралия започва кампания за ваксинация. Към днешна дата над 6,86 милиона (от 25,6 милиона) жители на страната са получили поне една доза от ваксина, а около 720 хиляди австралийци са получили пълна ваксинация./ БГНЕС