Австралия дава на Twitter 28 дни, за да премахне "токсичността и омразата"

Австралийският орган за контрол на безопасността в интернет заплаши да наложи глоба на Twitter за това, че не е успял да се справи с онлайн злоупотребите, като заяви, че поглъщането на Илон Мъск е съвпаднало с ръст на "токсичността и омразата", предаде АФП.


Комисарят по електронна безопасност Джули Инман Грант, който е бивш служител на Twitter, заяви, че платформата вече е отговорна за една от всеки три жалби за онлайн реч на омразата, подадени в Австралия.

Инман Грант заяви, че Twitter разполага с 28 дни, за да покаже, че сериозно се е заел с проблема, или ще бъде глобен със 700 000 австралийски долара (475 000 щатски долара) за всеки пропуснат ден.

Откакто Мъск купи платформата през октомври 2022 г., той съкрати повече от 80% от глобалната работна сила, включително много от модераторите на съдържание, отговорни за потушаването на злоупотребите.

"Изглежда, че Twitter е изпуснал топката за справяне с омразата", каза Инман Грант, който е работил по киберсигурността в компанията след 17 години в Microsoft.


Тя заяви, че наблюдаващият орган "далеч не е единствен в своята загриженост за нарастващите нива на токсичност и омраза в Twitter, особено насочени към маргинализирани общности".

Австралия е начело на глобалния стремеж за регулиране на платформите за социални медии и това не е първият път, в който Инман Грант публично посочва Twitter.

През ноември миналата година тя писа на Мъск, като изрази опасения, че дълбоките съкращения на персонала ще оставят компанията в невъзможност да изпълни австралийските закони.

Журналистът от коренното население Стан Грант, една от най-уважаваните медийни личности в Австралия, заяви през май, че е подал жалба в Twitter за "безмилостната расова мръсотия", с която се е сблъскал, докато е използвал платформата. /БГНЕС