Австралия с план за обновяване на военноморския флот за 7 милиарда долара

Австралия очерта десетгодишен план за удвояване на флота си от големи военни кораби и увеличаване на разходите за отбрана с още 7 млрд. щатски долара в условията на ускоряваща се надпревара във въоръжаването в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде АФП.


Съгласно плана Австралия ще има флот от 26 големи надводни бойни кораба, в сравнение с 11 в момента.

"Това е най-големият флот, с който ще разполагаме след края на Втората световна война", заяви министърът на отбраната Ричард Марлес.

Австралия ще построи 6 фрегати от клас "Хънтър", 11 фрегати с общо предназначение и 6 съвременни надводни бойни кораба, които не се нуждаят от екипаж.

Поне част от флота ще бъде въоръжена с ракети "Томахоук", способни да нанасят удари на далечни разстояния по цели, намиращи се дълбоко в територията на противника - основна възможност за възпиране.

Съобщението идва след мащабното увеличаване на огневата мощ на съперниците Китай и Русия и на фона на нарастващата конфронтация между нервните съюзници, водени от САЩ, и все по-войнствените авторитарни правителства.

Планът предвижда Австралия да увеличи разходите си за отбрана до 2,4 % от брутния вътрешен продукт, което е над целта от 2 %, определена от съюзниците ѝ от НАТО.

Някои от корабите ще бъдат построени в Аделаида, което ще осигури повече от 3000 работни места, но други ще бъдат доставени по американски проекти и все още нерешен проект от Испания, Германия, Южна Корея и Япония. /БГНЕС