Австралийците избират онлайн името на първия си луноход

Австралийците гласуват за името на първия домашно направен луноход в страната, като кратък списък включваше „Mateship“, „Roo-ver“ и „Kakirra“ – местна дума за спътника на Земята, предаде АФП.


Австралийската космическа индустрия ще разработи полуавтономен луноход за събиране на лунна почва съгласно споразумение, подписано преди две години с НАСА. Луноходът ще лети до Луната най-рано през 2026 г.

След това НАСА ще се опита да извлече кислород от почвената проба, отбелязвайки "ключова стъпка към устойчиво човешко присъствие на Луната", се казва в изявление на Австралийската космическа агенция.

Два австралийски консорциума, AROSE и ELO2, работят върху концепции за луноход, един от които ще бъде избран да проектира и разработи окончателния вариант.

Агенцията обяви, че е помолила хиляди хора и училища да участват в гласуването, за да измислят най-доброто име за бъдещото превозно средство на Луната, като ги сведе до кратък списък от четири имена.

Те са "Mateship", "Roo-ver", "Kakirra" и "Coolamon" - аборигенска дървена чиния с извити страни, използвана за различни цели, включително носене на храна и люлеене на бебета.

Онлайн гласуването беше отворено за обществеността, като победителят ще бъде обявен на 6 декември. /БГНЕС