Австрия обмисля нощен локдаун и за ваксинираните

Страната наложи нови противоепидемични мерки за лица над 12 години от 15 до 24 ноември поради усложнената ситуация с COVID-19.

Австрийските власти обмислят да наложат ограничения и на ваксинираните срещу COVID-19 да напускат домовете си през нощта. Това съобщи ръководителят на австрийското министерство на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

"Тази мярка също се обсъжда. Препоръчват ми го експерти и аз съм съгласен с тях. <...> Ще има ограничения за излизане навън през нощта и за ваксинирани хора. Това е част от пакета от мерки, които се обсъждат", заяви министърът по австрийския телевизионен канал ORF-2.

Според здравният министър всички в Австрия се намират в една и съща лодка в борбата с пандемията, така че отделните ограничения трябва да помогнат да се избегне общ локдаун. Решението за допълнителни мерки за ваксинираните може да бъде взето в сряда, допълни Мюкщайн.

В Австрия, поради тежката ситуация с COVID-19, от 15 до 24 ноември е наложена забрана за достъп на хора над 12-годишна възраст, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирусна инфекция. Това са около 2 милиона души. На неваксинираните е позволено да напускат домовете си само за да пазаруват в супермаркета, аптеката, да помагат на нуждаещите се, да работят, да се разхождат. От 8 ноември неваксинираните не могат да посещават барове, салони за красота, фитнес центрове, кина, театри или да се настаняват в хотели. Само притежателите на сертификати по австрийското правило "две П", т.е. тези, които са ваксинирани или са преболедували коронавирус, могат да посещават обществени заведения./БГНЕС