Австрия подкрепя строителството на "Северен поток – 2"

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подкрепи позицията на Берлин за завършване на строителството на „Северен поток-2“. В интервю за „Велт ам Зонтаг“ той заяви, че приветства германското правителство за приключването на проекта.

Според него, строителството на газопровода по дъното на Балтийско море е „европейски проект“, който е от интерес на ЕС.

Той смята, освен това, че не бива да се обвързват реакциите по случая с Алексей Навални със строителството на тръбопровода.

„Този, който смята, че новият газопровод е от интерес само на Русия, греши“, каза Курц.

Той смята, че ЕС трябва да проучи дали няма да отслаби сам себе си, ако се откаже от изграждането на газопровода, който, като цяло е „много положителен проект“.

Успоредно с това трябва да се отчитат и интересите на Украйна.

Курц призова Москва да освободи Алексей Навални и определи присъдата му за „неприемлива“. Независимо от това, обаче, за ЕС е важно да продължи диалога с Русия.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не иска да бъдат обединявани разговорите за по-нататъшни санкции срещу Русия с бъдащата съдба на „Северен поток-2“.

По време на съвместната пресконференция с френския президент Еманюел Макрон вчера тя допусна вероятността за разширяване на персоналните санкции срещу руското ръководство заради ареста на Навални, но подчерта, че това няма да се отрази на позицията по „Северен поток-2“.

Според Макрон, Берлин и Москва трябва да съгласуват позициите си по изграждането на газопровода.

„Смятам, че по този проект, който е почти завършен, нищо не може да се направи без тясна координация на действията между Германия и Франция“, каза той. Важно да се поддържа позицията за суверенна европейска енергийна стратегия, подчерта френският президент. /БГНЕС, Дойче веле