Австрия прекрати ваксинирането с AstraZeneca след смъртен случай

Австрийските власти са спрели ваксинирането срещу Covid-19 с препарата на AstraZeneca, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг, съобщи Ройтерс.

След смъртта на медицинска сестра от държавната болница в Цветл, ваксинирана преди това с ваксината на AstraZeneca, препаратът на компанията ще продължи да се използва в Долна Австрия.

Засегнатата партида с номер ABV 5300 е изтеглена от обращение от Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването (BASG), съобщи австрийският портал ое24.

Дози за ваксиниране от други партиди с ваксината на компанията могат да бъдат използвани, успокоиха федералните власти гражданите.

Продължават разследванията, за да може напълно да се изключи възможна връзка между ваксинацията и смъртния случай и заболяването, но за да бъдат всички спокойни, останалите количества от въпросната партида ваксини няма да бъдат използвани. Министерството на здравеопазването все още не е дало отговор за броя на дозите от тази партида, както и за броя на ваксинираните в Австрия с нея.

Днес беше съобщено, че австрийските власти са спрели ваксинирането срещу Covid-19 с ваксина от партида на AstraZeneca, докато тече разследване на смъртта на 49-годишна жена и на заболяване на друга жена на 35 години, припомня БГНЕС.

Според информацията, смъртта на жената е причинена от тежки нарушения на коагулацията (съсирването на кръвта), а във втория случай става въпрос за белодробна емболия.

Австрийските медии съобщават, че и двете жени са били медицински сестри в клиниката в Цветл. /БГНЕС