Австрия пренасочва 651 000 ваксини към Западните Балкани

Австрия планира да изпрати 651 000 дози коронавирусна ваксина BioNTtech/Pfizer на шест страни от Западните Балкани до август, като част от програмата за помощ на Европейския съюз за съседните страни и Африка.

Те ще бъдат разпространявани от началото на май, според това кои държави имат най-голяма нужда от тях. Босна и Херцеговина ще получи повечето от ваксините - 240 000 дози, следвани от Албания със 145 000 и Северна Македония със 119 000, уточнява МИА.

Сърбия ще получи 36 000 дози.

През януари Европейската комисия обяви планове за механизъм за споделяне на ваксини. Австрия заяви, че ще действа като координатор на механизма за Западните Балкани и че първото разпределение на дозата може да бъде последвано от второ.

"С тази инициатива показваме, че не оставяме региона настрана", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг.

Австрия е посредничила в споразуменията между BioNTtech и Pfizer и страните получатели, заяви външното министерство. Ваксините струват 11 млн. евро. Дозите ще се заплащат от фондове за помощ от ЕС или потенциални страни кандидатки.

„Това не е свързано с доставките на ваксини в Австрия и други страни членки на ЕС“, каза Шаленберг, чието правителство се справя с нарастващото обществено недоволство от бавната ваксинация. „Тези дози не идват от националната квота. Това са дозите, които ЕС изрично запази в началото, за да ги изпрати на своите партньори", каза той. /БГНЕС