Австрия: Румъния и България трябва да приемат бежанци

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес,че трябва да има "видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС ,за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген".

Австрия обяви условията си за "зелена светлина" за Шенген и конкретните параметри на постигнатия компромис за присъединяването ни по въздух и по море. Вътрешният министър Герхард Карнер настоява Европейската комисия и Европейското председателство да създадат правна рамка за разширяването на въздушното шенгенско пространство. Предварителните условия бяха договорени между Австрия, България и Румъния и включват разширяване на мисията на Фронтекс и засилен граничен контрол между двете страни.
"Въздушен Шенген" ще има, когато необходимите условия са изпълнени и категорично зададени, заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер в отговор на журналистически въпрос за ситуацията около преговорите за Шенген.
"Това означава значително увеличаване на защитата на първа линия на външната граница на ЕС, особено в България, Турция, но също и Румъния и Сърбия. Сухопътните граници ще продължат да бъдат контролирани, особено между България и Румъния. Освен това двете страни трябва да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия. Какво е въздушен Шенген? Влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не използват летища", заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.
Австрийските условия за т. нар. "въздушен Шенген" предвиждат разширяване на мисията на Фронтекс и увеличаване на финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници. Австрия настоява тези условия да бъдат оформени в официален документ.
"С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко", каза още Герхард Карнер, цитиран от БНТ.
Към момента не се водят преговори за "сухопътния Шенген" и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.
Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина. В самата Австрия настроенията са на двата полюса - крайната десница смята, че управляващите отварят безотговорно вратата на Шенген, а лявата опозиция иска точното обратно - България и Румъния да са в зоната за свободно движение и именно от това имат нужда австрийците, като дават пример с български и румънски болногледачи, които не пътуват със самолет. /БГНЕС