Австрийският канцлер Курц разследван по обвинения в корупция

Австрийският канцлер Себастиан Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник, съобщиха прокурорите.

Те заявиха, че "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Същността на обвиненията е, че между 2016 и 2018 г. „ресурси от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси“. Това е свързано с периода, в който Курц пое ръководството на Австрийската народна партия (АНП) и я вкара в правителството начело на коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPOe).

Прокурорите твърдят, че неназована медийна компания "е получила плащания" в замяна на публикуването на тези проучвания. Въпросната компания не е официално наименувана, но е широко идентифицирана в австрийските медии като таблоида "Остерайх". Групата, която ръководи "Остерайх", излезе с изявление, в което отрича, че са били извършени някакви нарушения при въвеждането в експлоатация или публикуването на нейните проучвания.

БГНЕС припомня, че управляващата Австрийска народна партия (АНП) съобщи по-рано днес, че сутринта е била обект на обиски от страна на прокуратурата, а местните медии съобщиха, че сред претърсените офиси са били и тези в канцлерството.

Заместник-генералният секретар на АНП Габи Шварц потвърди действията на прокурорите, но не потвърди кой е разследван, като каза само, че обиските са били "за показ" и че "обвиненията са изградени върху събития, които датират отпреди пет години".

Според вестник „Ди Пресе“ обиски са били извършени и в канцелерството и са били насочени срещу няколко служители на канцлера от АНП Себастиан Курц.

Вестникът съобщава, че обиските са свързани с евентуални корупционни престъпления при публикуването на реклами и проучвания на общественото мнение във вестник "Остерайх".

Няма пряка реакция от Курц, който присъства на срещата на върха на лидерите на ЕС в Словения.

Други политици от АНП обаче реагираха гневно на нападенията, като заместник генералният секретар на партията Габриела Шварц заяви, че те са „за демонстрация“ и че „обвиненията са конструирани върху събития, датиращи от пет години“.

Депутатът от АНП Андреас Хенгър стигна дотам, че обвини разследването за "клетки от лявото крило" в прокуратурата.

Основните опозиционни социалдемократи (SPOe) заявиха, че набезите показват, че "къщата от карти шумно се срутва" и разкритикуваха партията на Курц за "дискредитиране на независимата съдебна система и опит за забавяне на разследванията".

За момента изтъкнати политици от партията на Зелените остават предпазливи по отношение на последните обвинения, които избухнаха само дни след като правителството разкри данъка върху въглеродните емисии като част от водещата си „еко-социална“ реформа на данъчната система.

Вицеканцлерът Вернер Коглер заяви пред репортери, че нападенията не са повлияли на способността на коалицията да управлява.

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибисагейт".

След като бившият ръководител на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от АНП, включително Блюмел.

Самият Курц бе разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му бе повдигнато обвинение. /БГНЕС, АФП