Автомобилни антиправителствени протести в Банкок

Политиката на премиера на Тайланд Прают Чан-Оча и на правителството му във връзка с пандемията изкара хиляди автомобилисти на протест в Банкок.

Интернет каналът „The Reporters“ организира пряко излъчване от една от основните магистрали в тайландската столица.

Хиляди автомобили се движат с висока скорост, спазвайки дистанция помежду си, като са заели всички шест ленти, които водят от центъра на града към предградията и трасето, свързващо Банкок със северните и североизточните провинции. Заети са и другите шест ленти, които водят към вътрешността на града – след като излязат от града, протестиращите завиват и тръгват по обратния път. След като приключат с кръговия маршрут, демонстрантите се отправят към резиденцията на министър-председателя и бивш главнокомандващ сухопътните сили на Тайланд.

Протестът би изглеждал като относително плътно автомобилно движение, ако не беше действащият в Банкок локдаун и звукът на автомобилните клаксони, които иначе се чуват много рядко, става ясно от репортажите.

По последни данни на телевизионният канал „The Reporters“, специалните полицейски служители, които охраняват подстъпите към резиденцията на премиера, са използвали срещу протестиращите с автомобили и мотоциклети гранати със сълзотворен газ. Съобщава се за много пострадали демонстранти.

В същото време в Банкок се провежда масов протест на таксиметровите шофьори, които се обявиха срещу заключването и полицейския час, въведени от правителството в началото на юли. Таксиметровите шофьори настояват за незабавно отслабване на мерките срещу разпространението на коронавируса, които ги лишават от доходи. Стотици таксиметрови коли са паркирани от сутринта в две редици по периметъра на територията на финансовото министерство, като по този начин са затворили половината път до ведомството. Никъде не се виждат таксиметрови шофьори. На страничните прозорци на колите са залепени парчета картон или плътна хартия с написани на ръка лозунги.

В Банкок и още 12 провинции на Тайланд с най-много заразени е обявен локдаун до 2 август. Според действащите правила това означава затворени търговски центрове, стадиони, барове, салони за масаж, фитнес центрове, държавните и частните институции работят дистанционно и е забранено да се напуска града и да се пътува до съседни провинции. През нощта действа полицейски час, а през деня на населението „силно се препоръчва“ да не напуска жилищата си без нужда.

Днес правителството удължи локдауна до 16 август и добави още 16 провинции към „тъмночервените зони“. Решението бе съобщено през деня от прессекретаря на правителствения център за контрол и борба срещу COVID-19 Апхисамай Сирангсан. По думите ѝ, от вторник в зоните с локдаун ще живеят около 40% от населението на Тайланд. /БГНЕС, РИА Новости

Банкок / Тайланд