Автори показаха ръчно изработени бижута, всяко със своя история

За пети път се провежда специализиран базар за ръчно изработени бижута и аксесоари „На горния рафт“. Сред участниците има и щанд от РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

В базара, който за трета поредна година се провежда във Военния клуб, участват 36 автори с уникални изработки, разказа за БГНЕС един от организаторите на базара Милена Илийчкова. Представени са бижута от керамика порцелан, сребро, глина, смола, дърво, мъниста, текстил.

Уникалното на базара е, че не са от типа на магазини и галерии. Всеки може да се срещне очи в очи с авторите, да чуе тяхната история, която се крие зад всеки един детайл. Може да се пробва без притеснения, уверява Милена.

Тази година за първи път базарът е имал и пролетно издание. Все още не е решено дали следващата пролет ще се прави базар. Намерението на авторите е да показват два пъти годишно тенденциите в изработките.

Сред участниците е и Марина от Струга, РС Македония. Разказва, че бизнесът се развива от 4 души. От 7 години са заедно и решили за първи път да покажат продукцията в България. Екипът изработва накити, торби и кожени аксесоари. Решили да покажат само накитите в София.

Клиентите им са най-различни. Сред тях има такива, които идват директно с идеите си. Преди години основно авторите използвали мъниста. Впоследствие преминали на глина и смола, разказа Марина. „Напоследък бижутата ги изработваме и с дърво. Изработваме накитите ръчно и ги полираме със смола. Торбите ги правим от кепер и кожа“.

Запитана откъде черпи идеи авторката казва, че много често и хрумват по време на срещи с колеги по изложения. Най-честите клиенти са дами между 20-35 години. Не са рядкост и жени на 60-75 години. „След като се чувстват млади – купуват“, разказва с усмивка авторката на бижутата.

Досега освен в Македония и България, щандът на Марина е показван и в Холандия. /БГНЕС