Авторът на "Игра на тронове" и други писатели съдят създателя на ChatGPT за авторски права

Авторът на "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин и други писатели на бестселъри са подали колективен иск срещу OpenAI, обвинявайки технологичния стартъп, че е нарушил авторските им права, за да подхрани своя чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT.


Гилдията на авторите, организация, представляваща писателите, и няколко писатели, сред които Мартин, Джон Гришам и Джоди Пикулт, обвиняват базираната в Калифорния компания, че е използвала техни книги "без разрешение" за обучение на "големите езикови модели" на ChatGPT - алгоритми, способни да създават човешки звучащи текстови отговори въз основа на прости заявки, според иска.

"И в основата на тези алгоритми е систематична кражба в огромен мащаб", се казва в жалбата, подадена във вторник във федерален съд в Ню Йорк, съобщава АФП.

Многобройни други искове са подадени от художници, организации и програмисти срещу OpenAI и нейните конкуренти, като ищците твърдят, че работата им е била ограбена.

Езиковите модели на фирмата "застрашават способността на писателите на художествена литература да си изкарват прехраната, тъй като моделите позволяват на всеки да генерира - автоматично и свободно или много евтино - текстове, за чието създаване иначе би трябвало да се плаща на писателите", се казва в жалбата.

ChatGPT може да се използва за създаване на "производни произведения", имитиращи стила на писателите, се казва още в съобщението.

"Несправедливо и превратно, без защитените с авторско право произведения на ищците, върху които да "обучават" своите езикови модели, ответниците не биха имали търговски продукт, с който да нанасят щети - ако не и да узурпират - пазара на произведенията на тези професионални автори", се казва в жалбата. "По този начин умишленото копиране от страна на ответниците превръща произведенията на ищците в двигатели на собственото им унищожение."

Гилдията на авторите и писателите искат забрана за използване на книги, защитени с авторско право, за разработване на езикови модели "без изрично разрешение", както и обезщетение за вреди.

OpenAI е разчитала на планини от текстове, намерени онлайн, за да захранва своя чатбот, но не е уточнила точно кои сайтове и писания са били използвани.

След успеха на ChatGPT през миналата година OpenAI е обект на няколко жалби, включително една от компютърни инженери, които също така са съдили Microsoft, нейния основен инвеститор, и платформата GitHub.

През януари художници подадоха колективен иск срещу DreamUp, Midjourney и Stable Diffusion - три модела за генериране на изображения от изкуствен интелект, програмирани с произведения на изкуството, намерени онлайн.

Този месец Microsoft обяви, че ще осигури правна защита на клиентите, съдени за нарушаване на авторските права върху съдържание, генерирано от нейните инструменти за изкуствен интелект. /БГНЕС