"Аз, Фрам" – историите на един кораб

Испанският учен, писател и бивш директор на испанската полярна база Хавиер Качо дойде на Софийския фестивал на науката, за да представи, лично, книгата си "Аз, Фрам", предаде репортер на БГНЕС.

На представянето присъства и ръководителят на Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

В книгата Качо разказва историите и перипетиите на екипажите, но от името на легендарния кораб "Фрам". Най-здравият дървен плавателен съд по онова време е имал три полярни експедиции – една със създателя си Фритьоф Нансен в Северния ледовит океан, с Ото Свердруп до Канада и с Руал Амундсен до Южния полюс. В момента корабът, построен през 1892 година, се намира в музея в Осло.

"Защо написах книга за кораб ли? Защото той е уникален и няма друг като него. Обикновено корабите от 19-20 век са се плашили от ледовете. Тук е моментът да си спомним за "Титаник", но "Фрам" е построен, за да се изправи срещу ледените късове, да се справи с тях и да изтърпи натиска им. Ледовете могат да направят две неща на един кораб – да счупят кила, както стори с „Титаник” или да смачкат корпуса и да го потопи. Този кораб обаче е успял да устой на всичко това, защото е построен с философията на един орех", заяви авторът и добави, че когато един кораб има вертикална форма и е издължен при натиск той се чупи.

"Ако формата на кораба обаче е овална, ледът може да започне да го притиска, но няма да го счупи, тъй като той ще се надигне и така, плавателният съд ще остане над леда, а не под. Това е великата идея на Фритьоф Нансен", добави Качо и подчерта, че когато Нансен представил проекта си на великите британски изследователи те го обявили за луд.

Хавиер Качо

На представянето присъства и ръководителят на Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев. Той връчи почетния плакет на Българския антарктически институт на испанския си колега Хавиер Качо.

„За мен е много радостен моментът, защото ние представяме на български книгата, на моя голям приятел и приятел на България. С Качо се познаваме от Антарктида от повече от 15 години. Тогава нашите дъщери бяха съвсем малки. Тогава той беше шеф на испанската полярна база, аз на нашата експедиция. Бяхме заедно в Антарктика. Аз съм роден на една и съща дата с неговата дъщеря. Тогава започна и неговият път като писател", сподели проф. Пимпирев и обясни, че тогава Качо започнал да пише в своя дневник за дъщеря си. Историите поместил в книгата си "Приключенията на Пити на Антарктида” - действието в тази книга се развива от виждането на цялата антарктическа действителност през погледа на едно куче.

"Последната книга на Хавиер Качо се води от впечатленията на един кораб. Това е един легендарен кораб. Аз съм имал възможността да го видя и да се разходя в него. Той в момента е в музея в Осло и мога да ви уверя, че той има дух. Благодарение на този кораб Норвегия – от една бедна държава в северния край на Европа, се превърна във велика полярна сила", отбеляза проф. Пимпирев и каза, че стига да имаме достатъчно умни и смели хора и ние може да променим бъдещето си. /БГНЕС