Разбит е известен мит: не сиренето е любимата храна на мишките, а фъстъченото масло

От "Том и Джери" до много преди това попкултурата е пълна с мишки, които обичат сирене.

Но дали истинските мишки наистина си умират по вкусния млечен продукт? Не точно.

Като начало, не всички мишки са еднакви, пише Лайф Сайънс“. Мишките са разнообразна група, която включва няколко различни рода, Apodemus - полските мишки, и Mus - стандартните мишки. Всеки вид мишка е свикнал със собственото си местообитание, като пустинната мишка пигмей (Mus indutus) от Южна Африка или степната мишка (Mus spicilegus) от Източна Европа. Но мишката, която хората познават най-добре, е домашната мишка (Mus musculus).

Домашната мишка вероятно е еволюирала в Централна и Южна Азия, казва Меган Фифър-Рикси, еволюционен биолог от университета Дрексел във Филаделфия, който изучава този вид. Но с помощта на хората тези гризачи са се разпространили по целия свят - и когато става въпрос за храна, те не са особено придирчиви.

Домашната мишка ще изяде почти всичко, което е наблизо, казва Фифър-Рикси. Това може да включва зърнени храни, насекоми, отпадъци - и да, сирене, ако има такова. Но сиренето в никакъв случай не е любимата храна на мишките, казва тя.

Вместо това, домашните мишки изглежда обичат… фъстъчено масло.

"Те имат добро обоняние, а то има доста силна миризма", казва Фифър-Рикси. Освен това фъстъченото масло съдържа много протеини и мазнини, които мишките намират за привлекателни, добави тя.

Фъстъченото масло се препоръчва и от много специалисти по борба с вредителите като примамка за мишки. Фифър-Рикси каза, че е чувала за някои хора, които се опитват да уловят домашни мишки, като топят парченца бекон във фъстъченото масло.

И така, откъде се е появила идеята за мишки, които обичат сирене? Този въпрос, за съжаление, изглежда няма категоричен отговор.

Една от привидно недоказаните теории, които се разпространяват в интернет, гласи, че някога хората са държали сиренето на открити рафтове, за разлика от други храни, съхранявани в буркани или висящи от тавана. Тъй като сиренето е било леснодостъпно за мишките, хората може би са виждали мишки да ядат сиренето им, което е довело до съвременния мит - или поне така гласи историята.

Кога се е зародила идеята? Може би отпреди стотици или хиляди години. Някои интернет изследователи са открили, че римският философ Луций Аней Сенека, живял през първи век от н.е., изглежда е приемал за даденост, че мишките обичат сирене.

Възможно е тази история за мишките и сиренето да съществува толкова дълго, колкото дълго са съжителствали мишките и хората (и сиренето) - от залите на Древен Рим до вдъхновените от гризачите детски алеи в съвременните предградия на Америка. /БГНЕС