Бъдещата коалиция: България запазва единната си позиция спрямо РСМ

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония /РСМ/. Това записаха участниците в подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на новата управляваща коалиция в страната ни, предаде репортер на БГНЕС.

Отношенията с РСМ бяха оставени за края в дебата по външната политика на следващото правителство. В него участваха активно от "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев, от БСП Кристиан Вигенин, от ИТН Димитър Гърдев и от ДБ Стефан Тафров. В продължение на около 40 минути участниците уточняваха основните точки от двустранните ни отношения с РСМ. Още в самото начало на дискусията Вигенин призова изрично да се подчертае, че "България запазва досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция приета от парламента през ноември 2019 г." От ПП на няколко пъти се опитаха да не включват изрично в текста Рамковата позиция, но в крайна сметка в окончателния текст се запази формулировката, че България запазва досегашната си позиция по отношение на РСМ.

Даниел Лорер

Даниел Лорер поиска да се прецизира с думите: Придържане към формулировки в декларацията на Народното събрание. На това репликира Кристиан Вигенин, който каза, че декларацията е доста пожелателна, докато в Рамковата позиция детайлно са описани много от нещата. Там може да се разсъждава над последователността, но реално ние нямаме друга позиция и към този момент, която е одобрена през 2019 г. Не бива от днешния панел да излезе, че правим крачка, която ревизира тази позиция, защото това, ако изобщо се случи може да го направи правителството когато се сформира и от следващото Народно събрание. Ние сме в рамка и би трябвало да потвърдим с другите елементи, които изброяваме, подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин

Според него трябва да се търси трайно и устойчиво решение на спорните въпроси като предпоставка за напредък в процеса за присъединяване на страната в ЕС. Това да става при последователно отстояване на националните интереси на България и без да се правят компромиси по отношение на историческата истина, основана на документи и факти. Трябва да се поддържа широкото съгласие на българската политика към Република Северна Македония, включително с препотвърждаване от бъдещото Народно събрание на основните елементи от Декларацията на 44-то Народно събрание. Да се придържаме към рамковата позиция на Република България относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране, която доста сериозно разписа българската политика.

Асен Василев добави: Ако може да го направим така: да препотвърдим решението на НС.

Кирил Петков

Тук се намеси Кирил Петков с думите: Аз разбирам притесненията на БСП. Ние не сменяме позицията. В тази декларация са описаните 5-те щрихи, които са много важни за Рамковата ни позиция, но да добавим всички досегашни елементи. На това Вигенин отговори. Да, но ако кажем всички досегашни елементи, но от Рамковата позиция, а не от Декларацията. Това все пак потвърждава досегашната позиция, която сама по себе си е правилна от гледна точка на интересите на България.

Тук Кирил Петков се опита да се върне към декларацията с думите: Ние искаме да влезем в рамката на българската позиция както е в момента, но рамкирана, без да е Рамковата, а Даниел Лорер добави: За да може да започнем този диалог, за който вече говорихме, да подкараме комисиите.

Димитър Гърдев

Димитър Гърдев от ИТН поиска думата и изрично поиска "да покажем единството на позицията и надграждане". "Фактически да се знае, че базата я имаме като консенсус в парламента, в обществото. Нека да покажем, че това е базирано върху едно консенсусно решение и имаме доброто желание да продължим на базата на него", каза още бившият председател на Парламентарната комисия по външна политика и предложи да се впише - "запазване на единната позиция на България", за да не става въпрос за отстъпление или манипулиране.

В края на дискусията Кирил Петков каза: първата дума запазване е много силна думичка като позиция и добавяме надграждане в конструктивен дух. Аз мисля, че е точно това. Защитаваме позицията в момента и надграждаме в конструктивен дух. Перфектно. /БГНЕС